RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fordøyelsen som sier ifra

(Thinkstock)
Ernæringsfysiologen forklarer hvorfor kroppen reagerer som den gjør når du forandrer kosthold.

(SIDE2): Endringer i matvanene påvirker fordøyelsen og bakteriefloraen i tarmen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Justeringer
Noen reagerer med magetrøbbel når de spiser mye fiber. Andre får store smerter etter inntak av mye karbohydrater.

Klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten forklarer hvorfor vi reagerer ulikt på ulike matvarer.

- Man reagerer individuelt på kostholdsendringer, men fordøyelsessystemet sier gjerne ifra hvis endringen blir for brå og dramatisk, forteller Tina Hamelten til Side2.

- Det handler om hvordan du vedlikeholder kroppen. Om kroppen er vant til å få like mengder med de forskjellige matvarene er det ikke rart den reagerer når det blir endringer, forklarer hun.

Det er flere årsaker til dette. Tina forteller at ulike mennesker kan produsere varierende mengde av ulike enzymer. For eksempel vil en person med for lite laktase få problemer med melkesukker, mens en person som har for lite pepsin fordøyer ikke kjøtt med normal effektivitet.

- For det første så er det fordøyelsessystemet som merker forandringene i kosten. Kroppen justerer sammensetningen av fordøyelsesvæskene på grunn av endringer av de ulike næringsstoffene fra maten. Kroppen er vant med små forandringer, men ved store endringer vil den kunne trenge tid til å regulere seg. Dette tar tid, og kan variere fra person til person, sier Tina.

- Sliter man med dårlig fordøyelse og smerter er det klart at dette også kan gå utover humør og energinivå. Du kan også se dette ved forandringer i huden. Har ikke huden det godt, har ikke kroppen det godt heller.

Forandringer i tarmen
Et eksempel ernæringsfysiologen kommer med er hvis man går over til en vegetardiett etter å ha levd på lavkarbo over en lengre periode.

- Det er klart at kroppen vil reagere på mengden fiber og stivelse den ikke er vant til, sier ernæringsfysiologen.

Tina forklarer at bakteriefloaren i tarmene også blir påvirket. Hun bruker bønner og linser som et eksempel:

- Mange som begynner å spise store mengder av dette kan oppleve smerter og luft i magen. Dette er fordi det kommer så voldsomme mengder som systemet ikke er foreberedt på å fordøye fordi tarmfloraen ikke er tilpasser det. Det blir omtrent det samme som om man går over til en ren vegetarisk diett etter å ha levd på lavkarbo over en lengre periode, magen er ikke vant til å takle så mye fiber og stivelse på en gang.

Diett betyr ikke slankekur
Selv om mange automatisk kanskje får negative assosiasjoner til ordet «diett» så presiserer Tina at ordet kan bety «en måte å spise på».

- Diett betyr ikke at man slanker seg, alle har jo en form for diett. De som sier de «spiser vanlig» har også en diett fordi det fortsatt er en bestemt måte å spise på, forklarer hun.

Ernæringsfysiologen forteller at diett også kan bety noe som fremhever at kostholdet til en bestemt person er annerledes enn standarden i den kulturen man befinner seg i.

- Alle spiser på en eller annen måte. Men det er vel en forskjell på «å gå på diett» og «å være på diett», fortsetter Tina.

- «Å være på diett», da ville jeg assosiert det med slanking. Mens «å ha en diett» trenger ikke ha noe med slanking eller sykdom å gjøre. Man er vant til å bruke ordet diett muligens som en spesialtilpasning av kostholdet tilpasset iforhold til sykdom eller plager, men det er like fullt en måte å spise på.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Lytt til kroppen
Kostholdseksperten oppforder folk til å bli mer oppmerksomme på hvordan man reagerer individuelt på ulike matvarer og eventuelle kostholdsendringer. Hun mener det er viktig at man ikke hopper på en diett bare fordi venninna di spiser sånn eller fordi man hører om den «nye trenddietten».

- Ta hensyn til din egen kropp. Mitt poeng er at det kan være enkelte matvarer man ikke tåler og at det er dette du bør fokusere på. Alle reagerer ulikt på ulike dietter og den samme dietten passer dermed ikke for alle, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere