RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock

- Foreldre har få de kan spørre

Sist oppdatert:
Mange av dagens foreldre har lite nettverk rundt seg. Det fører ofte til mye usikkerhet, sier familieterapeut.

(SIDE2): Før levde man i storfamilien, og flere småbarnsforeldre i dag lever i nærheten i besteforeldre eller andre slektninger. Men nytt jobbmønster og nye familiekonstellasjoner gjør at stadig flere ikke har noen i umiddelbar nærhet som de kan be om hjelp om de er opprådd om sine barn.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Mange har et lite nettverk, enten de er aleneforeldre eller har slektninger langt unna, sier Lars Fengsrud i Familiehjelp.

Gjennom to artikler har Side2 satt søkelys på essayet «Hvorfor jeg ikke liker mitt barn» av den amerikanske kvinnen Jennifer Rabiner. Rabiner beretter ærlig om at hun hadde problemer med å forstå og knytte seg til sin eldste datter. Samtidig sier essayet noe om at hun heller ikke fikk hjelp.

Side2s lesere reagerte sterkt på det Rabiner skrev og familieterapeut Lars Fengsrud sa at det ikke er vanlig ikke å knytte seg til sine barn over tid.

Uventet reaksjon
Men han sier mange foreldre før en følelsesmessig reaksjon etter en fødsel som de ikke kunne forutse i forkant. For noen kan det være slik at den uønskede reaksjonen eller følelsen sitter i lenge.

- Heldigvis er det vanligere og mer akseptert nå å be om hjelp, og det er bra, sier Fengsrud.

Men hender det ikke at foreldre og barn har så ulike personligheter at de rett og slett har problemer med å forstå hverandre?

- Da tenker jeg at det er foreldrene som ikke klarer å innordne seg barnas nivå. Klarer de ikke det, kan det skyldes en stor grad av umodenhet hos foreldrene, og det synes jeg ikke at jeg ser ofte, sier Fengsrud.

- Vil få til for mye
Derimot sier han at han opplever mange foreldre som veldig flinke, men med høye krav til seg selv om hva de ønsker å få til som opphav.

- De fokuserer på at de skal få til for mye. Men det er få som snakker høyt om det de mener de ikke får til. Det handler mye om usikkerhet. Er dette riktig? Kan dette jeg gjør nå skape vansker for barnet? Min jobb er ofte å få foreldre til å gjøre mer av det som virker. Veldig enkelt sagt så er det jo slik at om noe ikke fungerer, bør man gjøre noe annet, sier han.

Det hender at både barn og foreldre låser seg i bestemte mønstre, og dermed havner i en negativ spiral det er vanskelig å komme ut av.

- Da ser du ikke alt som er bra og problematiserer gjerne for mye. Det handler litt om ikke å hige etter noe hele tiden, men være tilstede og leve med, ikke å stritte imot. Det gode med positive tilbakemeldinger er at når vi alle får beskjed om at noe vi gjør er bra og det fokuserer på ønsket atferd, så gjør vi gjerne mer av det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere