*Nettavisen* Nyheter.

- Fører de en krig mot kvinner?

Foto: Pablo Martinez Monsivais (Ap)

Mitt Romneys nominasjon kan bli overskygget av den såkalte «krigen mot kvinner».

23.08.12 21:31

Det republikanske partiet er under hardt press etter at kongressrepresentant, Todd Akin, hevdet «kvinner sjelden blir gravide etter en voldtekt».

Uttalelsen har satt fokus på Det republikanske partiets ståsted i forhold til abort for kvinner som er utsatt for enten voldtekt eller incest.

Overskygger Romney
Dette er svært ubeleilig for Mitt Romney, som risikerer at abortspørsmålet vil overskygge hans offisielle nominasjon under Republikanerens landsmøte neste uke.

- Den største ulempen nå er at Romney og Ryan (visepresidentkandidat) får uro rundt oppkjøringen til landsmøtet som starter på mandag. Nå tror jeg at Akin kommer til å trekke seg før eller senere. Om det skjer før, får vi se. Så den saken kommer til å være litt ute av veien når vi kommer til november, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til Nettavisen.

Alle tungvekterne i Det republikanske partiet har bedt Akin om å trekke seg, men Akin selv, som stiller som kandidat i Senatet for Missouri, nekter på nåværende tidspunkt å fratre sitt kandidatur.

- Hvis Akin trekker seg, så blir det bare et vagt minne når vi kommer til innspurten av valgkampen. Men tar det lang tid, så vil det være en torn i øyet og ødelegge fokuset til Romney og Ryan. Men det er ingen avgjørende sak, sier Snoen.

«Krig mot kvinner»
Den republikanske landsmøtekomiteen har slått fast i et foreløpig partiprogram at de vil ha et grunnlovsfestet totalforbud mot abort, noe som reflekterer Akins syn.

Akins uttalelser har igjen utløst prat i demokratiske kretser om en republikansk «krig mot kvinner».

Den demokratiske kongressvalgkomiteen har uttalt at Akin er langt fra den eneste republikaneren som er tilhenger av å innskrenke voldtektsofres tilgang på offentlige helsetjenester.

Akin har nemlig tidligere fremmet et lovforslag om å «redefinere voldtekt» og begrense offentlig, finansiell støtte til abort til kun å gjelde for voldtektsofre som er utsatt for «tvungen voldtekt».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Matt Rourke

Støttet lovforslaget til Akin
Den antatte republikanske visepresidentkandidaten Paul Ryan, som blir nominert på landsmøtet, støttet lovforslaget til Akin.

Ryan ble nylig spurt om hva han selv la i begrepet «tvungen voldtekt».

- Voldtekt er voldtekt. Det finnes ingen nyanser når det gjelder voldtekt, sa han i et TV-intervju.

Romney-kampanjen har vært raskt ute med en uttalelse om at både presidentkandidaten og visepresidentkandidaten støtter et unntak i abortforbudet i voldtekts- og incestsaker.

- Det spiller ingen rolle realpolitisk hva som blir vedtatt på landsmøtet. Romney og Ryan har gjort det klart at det ikke er aktuelt å totalforby abort, sier Snoen.

- Er ikke Romneys synspunkter
Leder for Republikanernes nasjonale komité, Reince Priebus, kom med en underlig kommentar om partiets ståsted vedrørende abortspørsmålet.

- Dette er partiets synspunkter, og ikke Mitt Romneys synspunkter, sa han.

Hensikten med uttalelsen er å klargjøre for velgerne at abortsaken ikke er noe de må ta stilling til i presidentvalget 6. november.

Han sier også at republikanernes såkalte «krig mot kvinner» er like oppdiktet som om de hadde «ført en krig mot larver».

- Om demokratene hadde sagt at vi førte en krig mot larver, og alle mediene snakket om faktumet at republikanerne førte en krig mot larvene, så hadde vi hatt et problem med larver, sa han nylig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

Kvinnelige velgere
Selv om Romney ikke er noen tilhenger av totalforbud mot abort, så mener noen at saken kan føre til at han mister mange kvinnelige stemmer.

Ifølge en meningsmåling fra ABC News/Washington Post, utgjorde kvinner 53 prosent av velgergruppen under presidentvalget i 2008. På en meningsmåling fra ABC News/Washington Post er 58 prosent av kvinnene i favør for at Obama skal bli gjenvalgt, mens Romney har støtte hos 36 prosent av kvinnene.

Snoen mener imidlertid at mange av målingene gir en helt feilaktig framstilling.

- Romney ligger nok litt bak Obama, men ikke så mye. Disse målingene er veldig forskjellige. Det er veldig stor forskjell på unge og eldre kvinner i disse sakene som har å gjøre med moralspørsmål. Det er en overvekt av yngre kvinner som havner hos Obama, så der er det et velgersegment som Republikanerne har problemer med hvis det blir fokus på sånne saker som dette, sier Snoen.

- Derfor ønsker de ikke fokus på abort. Det er det Demokratene som ønsker, så da får de hjelp av Akin og andre. Nå er det ingen i Det republikanske partiet av betydning som synes Akins uttalelse er greie, sier han.

USA delt på abortspørsmål
En meningsmåling fra Washington Post-Kaiser Family Foundation viste i sommer at 55 prosent av amerikanerne mener abort bør være lov i alle eller i fleste tilfeller. 42 prosent mener det bør være delvis ulovlig. Bare 17 prosent mener abort bør være ulovlig i samtlige tilfeller – et ståsted som tilsynelatende deles av Akin og Ryan.

- Det er sånn 50/50 når det gjelder synet på abort i USA. En tredjedel er imot alle tilfeller og en tredjedel er for, og det er mange i midten som vil ha noen restriksjoner, sier Snoen.

LANDSMØTE: Mitt Romney og Paul Ryan blir offisielt nominert til henholdsvis president- og visepresidentkandidat under landsmøtet neste uke.

Kilder: The New York Times, The Times, Irish Times, USNews.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.