RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forferdelig at han ikke blir straffet

Overfallsvoldtekt
Overfallsvoldtekt Foto: Inge Wallumrød (Mediehuset Nettavisen)
Politiet hadde sikret seg DNA-bevis, men så stakk voldtektsmannen. Nå snakker offeret ut.

Nøyaktig to år har gått siden «Synne» brutalt ble overfalt og voldtatt av to menn.

Hun var da 21 år gammel, og på vei hjem fra en bytur. Plutselig dukket mennene opp bak henne når hun skulle låse seg inn i bygården på Frogner.

- Angivelig skal de ha fulgt etter meg. De kom ved døra, og overfalt meg, forteller voldtektsofferet.

Nettavisen møter den nå 23 år gamle kvinnen på kontoret til bistandsadvokat Lise Reiersen.

- Vet ikke hvor han er
«Synne» er en helt vanlig norsk jente, og har opplevd alle jenters mareritt. Det var natt til søndag, og klokken nærmet seg 02. Med en kniv rettet mot halsen tvang de to mennene henne til å låse opp døren til leiligheten, før de så tvang henne inn på soverommet.

Mens de tok kvelertak og holdt henne nede, voldtok de henne etter tur.

Politiet fant fingeravtrykk i leiligheten, og klarte etter få uker å pågripe den ene gjerningsmannen, en mann fra Usbekistan. Han ble senere ble dømt til sju års fengsel. Samtidig tok politiet DNA-prøver av en de mistenkte var den andre voldtektsmannen.

Men så skjer det som ikke bør skje. Ifølge dommen fra Oslo tingrett tar det fem måneder før prøvesvaret kommer fra Rettsmedisinsk institutt. Da har mannen for lengst forlatt landet.

- For et offer er det helt forferdelig at gjerningsmannen ikke blir straffet. Det er veldig unødvendig, og jeg får jo en mye større utrygghet. Jeg vet jo ikke hvor han er. Da har man ikke kontroll heller, sier «Synne».

Les også: - De har kyniske holdninger til kvinner

- Jeg var veldig utrygg
- Det er en utrolig stor lettelse for den som blir voldtatt at gjerningsmannen blir tatt, og det at han stakk av er ikke greit når vi hadde ham, sier hun ettertenksomt.

- Hva har det gjort med deg at gjerningsmannen ikke ble tatt?

- Jeg ble veldig utrygg i perioden etterpå, og så klart i perioden når vi ventet på resultatene. Det gjør jo at man ikke kan starte på jobben med å komme seg videre. Man vet aldri hvor lang tid det vil ta, man lever jo i en usikkerhet hele tiden. I tillegg kunne jo gjerningsmannen ha gått rundt og gjort dette hver helg etterpå, sier 23-åringen.

Tidligere i uken skrev Aftenposten at det er lang ventetid for DNA-analyser ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo. Høyre foreslo å ta i bruk private laboratorier, som har sagt at de kan gjøre analysene mye raskere.

Men onsdag kveld sa imidlertid statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen, at det ikke var noen DNA-kø.

- DNA er et så kraftig bevismateriale at det må være underlagt offentlig monopol, sa han til NTB.

- Man mister seg selv
For «Synne» er diskusjonen om DNA-kø eller ikke til liten hjelp. Hun ble voldtatt, og den ene gjerningsmannen slipper straff.

Hun beskriver tiden etter overfallsvoldtektene som grusom.

- Jeg har fått påvist posttraumatisk stress. Jeg har jo utviklet en veldig stor angst, og generell utrygghet. Man mister jo seg selv oppe i det hele, sier hun.

- Er voldtektene noe som fortsatt preger deg i hverdagen?

- Det er det, absolutt. I hvert fall nå når det er veldig blåst opp i media. Det er jo veldig tungt for meg også. Også er det noe med denne årstiden, alt fra lukt til at det blir mørkere ute. Alt som kan minne meg på det. Det var jo Halloween-helgen det skjedde, så det minner meg på det, sier hun.

Les også: - Han smilte med øynene sine

- Jeg går aldri alene
23-åringen går ikke lenger alene hjem fra byen.

- Jeg tar jo forholdsregler på grunn av det som skjedde. For eksempel lar jeg venner vite hvor jeg er. Jeg går ikke alene hjem, og tar alltid taxi hvis jeg er ute, forteller hun.

- Føler du deg redd for å gå ute i Oslo på grunn av alle overfallsvoldtektene?

- Jeg er ikke direkte redd, men utrygg er jo følelsen. Det er en generell utrygghet. Man blir jo frarøvet friheten til å gå ute, og det skal jo ikke være sånn i Oslo, sier «Synne» bestemt.

Hun karakteriserer dagens situasjon som enda verre enn tidligere.

- Nå kan man jo ikke gå bare to venninner. Man må være enda flere, for nå går de jo i gjenger de som skal voldta. De kan ha våpen, og da kan du ikke gjøre noe selv om du er to, sier hun.

- Må endre kvinnesyn
«Synne» synes fokuset de siste ukene på hva som bør gjøres for å hindre overfallsvoldtektene, til dels er feil.

- På en side synes jeg det er veldig tåpelig med alt fokuset på at vi skal få opplyste veier og sånne ting. Problemet burde tas på et tidligere nivå. Det er jo de som voldtar som er problemet, sier hun til Nettavisen, og fortsetter:

- Kvinnesynet er et problem, og at det er ikke-vestlige menn. De har ikke samme syn som oss, og det kommer veldig i kontrast med det norske kvinnesynet. Det er respektløst og null hensyn til kvinnekroppen, sier hun.

Hun står fram med sin historie nettopp for å få mer fokus på voldtekter, og hvordan man kan forhindre det.

- Jeg står fram fordi jeg synes det er viktig at det er fokus på det. Det er viktig å få diskusjoner rundt det og fortgang i prosessene. Jeg synes dessuten det er for milde straffer. Det skulle være mye strengere straffer for noe sånt som det her, fordi det er såpass brutalt, sier hun.

Les også: - Vi har ikke funnet ham

- Bruk ressursene du får
Hun har følgende råd til andre kvinner som blir utsatt for en voldtekt:

- Det er veldig viktig å bruke de ressursene man har, som advokat, voldsmottaket, familie og venner. Ta all den støtten du kan få, det er veldig viktig, sier hun.

Selv har «Synne» hatt stor nytte av hjelpen hun har fått for å komme seg videre i hverdagen.

- Veldig mange har pushet meg hele tiden på at du må komme i gang, at jeg må komme videre i livet - og komme over det. Det kommer alltid til å være en del av deg så klart, det kommer alltid til å være i bokhylla. Men bruk de ressursene du får, og kom deg videre. Gjør de tingene du alltid har gjort, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere