- Forferdelig ikke å vite

Foto: (Prosjekt Haiti)

Ragnhild Slettner-St.Hilaire forsøker fortvilet å få kontakt med de norske frivillige i Haiti.

13.01.10 11:47

- Vi har ikke fått tak i noen, alt er nede. Vi prøver stadig å få tak i dem, sier Ragnhild Slettner-St.Hilaire til Nettavisen.

Hun er styremedlem og prosjektmedarbeider bak den norskdrevne skolen «Petit Troll» - «Lille Troll» - i Haiti, som tirsdag kveld ble rammet av et voldsomt jordskjelv.

Les: Tusenvis trolig døde etter jordskjelv

Uvisshet
To norske kvinner jobber som frivillige på skolen. Den ene av dem har vært på Haiti flere ganger, mens den andre er på sin første tur som frivillig for prosjektet.

- Jeg chattet med en av de to i går kveld, bare et par timer før skjelvet. Siden har det vært umulig å få tak i noen av dem på telefon, mobil eller via internett, sier Slettner-St.Hilaire.

- Men det trenger ikke bety noe, det er jo alltid kommunikasjonslinjene som ryker først. Men det er forferdelig å ikke vite, sier Slettner-St.Hilaire.

- Elendig bygget
Skolen har 101 elever, og i tillegg til de to norske frivillige, er det 15 lokalt ansatte. Alle var på skolen da skjelvet, som målte 7,0 på Richters skala, rystet landet klokken 14.53 lokal tid.

Skolen ligger i bydelen Delmas, som ligger litt utenfor den verst rammede delen av hovedstaden Port-au-Prince, og Slettner håper selve bygningen har stått imot de voldsomme naturkreftene.

- Det er det som er så krise med dette, bygningene der nede er så forferdelig dårlig bygget, de klapper fort sammen. Men skolebygget vårt er forholdsvis solid, det er ikke særlig flikket på, det er et stødig hus og heldigvis ikke på mange etasjene.

- Jeg håper bygget og de inne har klart seg.

Fattigste barna
Skolen har eksistert i ti år, og Slettner-St.Hilaire har selv besøkt Haiti og skolen flere ganger. Hun forteller at barna er i alderen 4-5 til 12 år gamle.

- Det er de fattigste barna i nabolaget som går på skolen. Det er vanskelig å beskrive hvilke forhold disse barna lever under, bildene fra slummen gir et lite inntrykk av hvordan og hva slags hjem de har. Dersom det er mulig å si det slik, så er våre 100 barn heldige, de får annen hjelp også ved siden av skolegangen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Voldsomme ødeleggelser
Skjelvet har ifølge nyhetsmeldinger lagt store deler av Port-au-Prince flatt. Det er uvisst hvor mange mennesker som har mistet livet, men anslaget er på flere tusen.

Les: 200 begravd under ett hotell

Jordskjelvet, som hadde sitt episenter like utenfor hovedstaden, hadde en styrke på 7 på Richters skala og ble etterfulgt av 13 etterskjelv, sju av dem med en styrke på over fem.

Nødhjelp på vei
Hjelpearbeidet er allerede i gang. I første omgang dreier det seg om å få gravd ut overlevende som sitter fast under ruinene.

Mye av infrastrukturen er ødelagt, og det å få inn vann slik at det ikke spres sykdom som kolera, er helt avgjørende. Her hjemme har røde Kors startet en innsamlingsaksjon for det jordskjelvrammede landet.

- I tillegg er det viktig å opprette helseenheter, samt få inn mat til den kriserammede befolkningen, opplyser generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

Flere land, som USA, Canada, Frankrike, Storbritannia og en rekke land i Latin-Amerika, er nå i gang med å få avsted hjelp til skjelvområdet.

2741

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.