*Nettavisen* Nyheter.

- Forfulgt av prostituerte

Foto: Roy Storvik (Rogavis.no)

Inge Anda har på vegne av beboerne i Gamle Stavanger skrevet brev til politiet. Årsaken er at de blir forfulgt av prostituerte.

10.02.11 16:24

Siden jul har det kommet en del nye gateprostituerte til Stavanger. Det betyr konkurranse om gatehjørnene.

Konkurransen har utviklet seg til høylytt krangling og til og med slåsskamper. Kampen om kundene har også hardnet til. Det har beboerne i Gamle Stavanger erfart.

- Den siste tiden har vært grusom. Vi kan ikke gå hjem på kvelden uten å få forespørsler fra prostituerte. Prøver vi å ignorerer dem, følger de etter oss hjem, sier Inge Anda, leder av Straen velforening, til Rogalands Avis.

- Veldig ubehagelig
Derfor har Anda skrevet brev til politiet på vegne av beboerne i Gamle Stavanger.

- Det er ikke kjekt å ha det slik. Det er rett og slett veldig ubehagelig. I brevet har vi kommet med mange eksempler på hendelser som har skjedd, sier Anda.

Han bor selv like ved Lendeparken og ser prostituerte på jobb like utenfor stuevinduet.

- Det er ikke kjekt å se dem prøve å fakke kunder rett utenfor, sier han.

Bortviser prostituerte
Politiet har begynt å ta i bruk straffelovens paragraf 350 for å bortvise prostituerte som forstyrrer offentlig fred og orden.

Rogalands Avis skrev 1. februar at politiet bortviste 15 kvinner fra Strandkaien.

Rundt midnatt natt til 31. januar rykket en politipatrulje ut etter klager om at prostituerte drev aggressiv markedsføring. 15–20 prostituerte var innblandet i det som utviklet seg til slagsmål.

Ifølge Kristian Johansen, etterforskningsleder ved Stavanger politistasjon, har ikke politiet bortvist prostituerte i den skalaen før.

Johansen sa også til Rogalands Avis i begynnelsen av februar at politiet også i tiden framover vil ta i bruk paragrafen om nødvendig.

- Vi har bortvist flere prostituerte etter den konkrete hendelsen, men jeg har ikke det nøyaktige tallet, sier Johansen.

Åpenlys prostitusjon og aggressiv markedsføring har ikke forsvunnet etter politiet tok i bruk straffeloven aktivt for halvannen uke siden.

- Vi kommer til å fortsette å ha oppmerksomhet på dette området også framover, sier Johansen.

Ifølge lovverket gjør ikke de prostituerte noe ulovlig ved å selge seksuelle tjenester. Det er kjøp av sex som er forbudt.

- Derfor må vi helt klart jobbe opp mot kundemassen også. Dette er et sammensatt problem, sier etterforskningslederen.

- Glad politiet gjør noe
Politiet vil jobbe aktivt mot prostituerte og kunder både i ukedager og helger.

- Vi arbeider også sammen med utlendingsenheten, for å sjekke papirene til kvinnene. I tillegg vil vi se på andre mulige tiltak vi kan gjøre, sier Johansen.

De gateprostituerte kvinnene i Stavanger kommer hit på turistvisum. De oppholder seg her i tre måneder, før de reiser videre.

Lederen i Straen velforening er glad politiet engasjerer seg.

- Det viser at vi blir tatt på alvor. Vi er glade politiet fokuserer på saken og er spente på hva som skjer framover, sier Anda.

Les flere saker i Rogalands Avis her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.