RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

- Forlik best for forbrukerne

Det mener Microsoft. Programvaregiganten mener et forlik ville gitt forbrukerne flere valg, og programvareindustrien større muligheter enn EUs beslutning.

- Vi jobbet hardt for å komme frem til et forlik som ville imøtekomme EU-kommisjonen og som fortsatt ville gi oss muligheten til å fornye og forbedre våre produkter. Vi respekterer kommisjonens autoritet, men vi mener at vårt forslag til avtale i forrige uke ville ha gitt forbrukerne atskillig flere valgmuligheter og fordeler, sier Steve Ballmer, administrerende direktør i Microsoft.

Microsoft fikk onsdag en rekordhøy boten på 4,3 milliarder kroner, den høyeste som noensinne er gitt av EU, for å ha misbrukt sin dominerende posisjon i PC-markedet.

Advokat og spesialist på konkurranserett, Jan Magne Langseth i Schjødt, er ikke enig i at et forlik ville vært det beste for forbrukerne.

- Koblingen mellom operativsystem og frittstående programvare som medieavspillere anses som ulovlig. Dette er av meget stor betydning for utviklingen av konkurranse på dette markedet i fremtiden, sier Langseth.

- Microsoft vil nå frarøves muligheten for å drive koblingssalg av operativsystemer og medieavspillere. Det er derfor grunnlag for å tro at man Microsoft ikke vil kunne monopolisere dette markedet slik de gjorde det med nettlesermarkedet. I praksis vil forbrukerne selv kunne få større valgfrihet som følge av EU-pålegget, mener Langseth.

Microsoft foreslo i sitt forslag til forlik at det i alle PC-er som ble solgt med Windows operativsystem skulle medfølge tre media player-produkter som ikke var produsert av Microsoft.

I tillegg tilbød selskapet seg å gi konkurrenter tilgang til sin teknologi. Dette forslaget ville ha medført at konkurrerende media player-produkter ville ha blitt distribuert i mer enn en milliard eksemplarer over de neste tre årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere