RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Formuesskatten bryter ned næringslivet

Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Erna til angrep på Regjeringen.

I kveld møttes Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H) til den første av mange debatter mellom de to fremste statsministerkandidatene ved stortingsvalget neste høst. Hovedtemaene var økonomi, helse og kollektivtransport.

Første sak på agendaen på Litteraturhuset var formuesskatten.

- Skader arbeidsplassene
Nordmenn betaler i dag 1,1 % av all nettoformue over 750. 000 kroner. Erna Solberg er som kjent motstander av denne ordningen. Hun lover å fjerne formuesskatten hvis hun blir valgt neste høst. I hvert fall på såkalt arbeidende kapital.

Hva skjer med formuesskatten dersom dere får makten, Erna Solberg? spurte programlederen.

- Vi fjerner den først på arbeidende kapital, så har vi ambisjon om å fjerne hele formuesskatten. Den skader arbeidsplassene i Norge, sier Erna Solberg, som påpeker viktigheten av å la eierne få beholde kapitalen i sin egen bedrift for å legge til rette for arbeidsplasser og norsk industri.

Hva synes du om formuesskatten? Si din mening i kommentarfeltet under.

Stoltenberg gjentar det han har sagt tidligere om at han ikke vil fjerne skatten, som tar inn 15 milliarder kroner årlig.

- Det er ikke riktig å fjerne en skatt som gir fellesskapet så store inntekter, sa Stoltenberg.

Erna fortsatte angrepene på regjeringens politikk ved å fortelle historien om en slakteribedrift i Stavanger som gikk med 600. 000 i underskudd. «De måtte ta ut 170. 000 av sin bedrift for å betale formuesskatten til Jens Stoltenberg. Tror du ikke at dette skader bedriften»? spurte Ernas spørsmål til Jens.

Innslagspunktet halvert
- Vi har siden 2005 skapt over 300 000 nye arbeidsplasser. To av tre er skapt i det private næringslivet, og det er ti ganger så mye som veksten i den forrige regjeringsperioden, svarte statsministeren.

- Den norske modellen handler om at de som har mest skal være med på å betale for det norske spleiselaget. Dette er en skatt som treffer de som allerede har mye, svarte Stoltenberg, som legger til at de har ryddet opp i det som var galt med den forrige modellen.

Den rød-grønne regjeringen har halvert antallet som betaler formueskatt i Norge fordi de har hevet innslagspunktet for hvem som må betale skatten.

Blir de nye «Gro og Kåre»
En fersk undersøkelse gjennomført av Infact for VG , viser at det nesten er dødt løp mellom de to fremste statsministerkandidatene. 44,2 prosent vil ha Jens som statsminister etter valget neste år, mens marginalt mindre 43,9 prosent foretrekker det eneste reelle kandidaten på borgelig side, Erna Solberg.

Fremskrittspartiet faller med 4,4 prosentpoeng og ender opp med historisk lave 10,4 prosents oppslutning.

Sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand sa etter debatten at Erna Solberg gjorde det veldig bra på økonomi i kveldens debatt.

Det skyldes, ifølge Strand, at formuesskatt er ingen god sak for regjeringen. Stoltenberg vant på helse, mens diskusjonen om vei ble en krangel om hvem som kom til å bruke mest penger. Her ble det uavgjort, ifølge Strand, som tror at det Erna og Jens kommer til å ligne på «Gro og Kåre» i de mange debattene frem mot valget høsten 2013.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere