*Nettavisen* Nyheter.

- «Forrædere» står på drapslister på Internett

Boris Nemtsov avbildet under et intervju med radiostasjonen Ekho Moskvy, bare noen timer før han blir skutt og drept på åpen gate i Moskva.

Boris Nemtsov avbildet under et intervju med radiostasjonen Ekho Moskvy, bare noen timer før han blir skutt og drept på åpen gate i Moskva. Foto: Reuters Tv (Reuters)

Ekspert mener det kan være tilfeldig at akkurat Boris Nemtsov ble drept sist fredag.

02.03.15 19:55

Opposisjonspolitiker Boris Nemtsov (55) ble skutt og drept på åpen gate i Moskva fredag kveld. Nå verserer det en rekke rykter om hvem som sto bak drapet på nok en Putin-kritiker.

- Jeg vil tro at den mest sannsynlige tolkningen er at det er en slags ultra-nasjonalistisk gruppe som står bak drapet. Det har vært flere tilfeller av tilsvarende likvideringer på åpen gate i Russland. Jeg tror det var en målrettet likvidering, sier Russland-ekspert og seniorforsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Drapet skjedde bare noen timer etter at Nemtsov hadde oppfordret folk i et radiointervju om å stille opp i en demonstrasjon mot Putins økonomiske politikk og hans «gale, aggressive og dødelige krigspolitikk mot Ukraina».

- Jeg kan forstille meg at noen har hatt en liste over personer som skal likvideres, og at akkurat den dagen var det lett å finne hvor Nemtsov befant seg fordi han nettopp hadde deltatt i et radiointervju, sier Godzimirski.

- Det verserer veldig mange lister over Russlands såkalte forrædere på Internett, blant annet av opposisjonspolitikere som er kritiske til Russlands politikk og Ukraina-politikk, sier han.

NUPI-forskeren sier det er umulig å peke ut én enkelt ultra-nasjonalistisk gruppe som eventuelt kan ha stått bak drapet.

- Det er hundrevis av dem i Russland, alt fra politiske partier som ikke er registrert i Russland, som Det nasjonalistiske bolsjevik partiet (NBP) som vil forene nasjonalismen med kommunismen, til små kriminelle gjenger.

NBP er bannlyst i Russland, og har dermed aldri vært registrert som et politisk parti.

Klikk på bildet for å forstørre.

Liket av Boris Nemtsov. Foto: Dmitry Serebryakov (Afp)

- Såkalt landsforræder
Godzimirski sier hovedmotivet kan være at drapsmennene anså Nemtsov som en landsforræder.

- Han er av jødisk opprinnelse. Det kan også være et motiv. Antisemittisme er alltid et viktig tema i disse nasjonalistiske kretser i Russland. Nemtsov var også involvert i mange politiske prosjekter mot Putin, og har skrevet mange negative rapporter om Putin. Også har han farmarbeidet en rapport om Russlands direkte engasjement i Ukraina-krigen, sier Godzimirski.

Nemtsov skal ha jobbet med en omfattende rapport som angivelig kobler Russland til krigshandlingene på ukrainsk jord. Ukrainas president Petro Pososjenko hevdet på lørdag at Nemtsov ble drept fordi han hadde planer om å legge fram beviser for Russlands militære tilstedeværelse i Ukraina.

- Hvis han hadde hatt håndfaste bevis for dette, så ville ikke det vært så avslørende. De fleste vet dette fra før av, sier Godzimirski.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jakub M. Godzimirski. Foto: Foto: Nupi

Regjeringen sto bak?
En annen opposisjonspolitiker og alliert av avdøde Nemtsov, Vladimir Milov, har lansert en kontroversiell teori om at den russiske regjeringen selv til en viss grad sto bak drapet.

«Det hersker stadig mindre tvil om at regjeringen står bak drapet på Boris Nemtsov for å skape frykt,» skriver Milov i en blogg.

- Det som er et viktig spørsmål som ingen klarer å gi noe godt svar på, er hvorvidt han ble overvåket av den russiske etterretningstjenesten, sier Godzimirski.

- Hva skjedde da i forkant av denne likvideringen? Det er noen bilder fra dette kamerat som overvåker stedet. Bildene viser to menn som forsvant over broen, men kom tilbake etter hvert. Hva betyr det? Den slags spørsmål må stilles.

- Tror du disse to var russiske etterretningsagenter som overvåket Nemtsov, Godzimirski?

- Det kan ikke utelukkes. Men det betyr ikke at de var involvert i drapet. Jeg tror Nemtsov ble overvåket av sikkerhetstjenesten.

Fakta

Fakta om Boris Nemtsov

Putin som syndebukk
Den russiske analytikeren Sergej Markov skriver i et Facebook-innlegg at «det ikke er noen tvil om at drapet på Boris Nemtsov ble iverksatt av krefter utenfor Russland».

«Putins fiende har drept en av Putins mest markante kritikere for å gjøre Putin til syndebukk,» skriver den russiske analytikeren Sergej Markov.

Russiske medier har i helgen meldt at motivet bak drapet var «å destabilisere den politiske situasjonen i Russland».

Etterforskere jobber ut fra ulike motiver, blant annet at Nemtsov kan ha blitt drept av islamistiske ekstremister.

Russiske etterforskere undersøker også motiver som knytter seg til krigen i Ukraina og eventuelt personlig hat mot opposisjonspolitikeren.

Korrupsjonsanklager
Nemtsov har tidligere presentert en rapport med korrupsjonsanklager knyttet til vinter-OL i Sotsji i 2014. Han påsto at russiske offisielle tjenestemenn og forretningsmenn hadde stjålet til seg 30 milliarder dollar i forberedelsene til vinterlekene. Han har også avdekket angivelig korrupsjon i det statsstyrte gasselskapet Gazprom.

Nemtsovs Putin-demonstrasjon på søndag ble avlyst og ble istedenfor erstattet med en sørgemarkering for opposisjonspolitikeren.

Kilder: Washington Post, Jyllands-Posten.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.