- Forsøker å skape et nytt Holocaust

Foto: Vahid Reza Alaei (Ap)

Med denne dronen vil Ahmadinejad varsle død over fiendene.

24.08.10 11:46

Søndag raslet president Mahmoud Ahmadinejad nok en gang med sablene da han presenterte Irans nye våpen – et langtrekkende ubemannet bombefly.

Se video av avdukingen og oppskytningen nederst i saken.

- Et nytt Holocaust
President Mahmoud Ahmadinejad omtalte det nye våpenet som «dødens budbringer».

- Det er ikke overraskende at dette kommer fra en leder som ikke bare har avvist Holocaust, men som forsøker å skape et nytt Holocaust. Et sånt regime kombinert med masseødeleggelsesvåpen bør være alarmerende for hele verden, sier Israels ambassaderåd til Oslo, Aviad Ivri, til Nettavisen.

Dronen har en rekkevidde på 965 kilometer, og kan levere to 113 kilos tunge bomber.

Men dronen vil ikke være i stand til å nå israelske mål hvis den blir avfyrt fra iransk territorium. Derimot kan våpenet kunne utgjøre en direkte trussel mot Israel dersom dronen blir levert til terrorgrupper i Syria eller Libanon.

Farlig rolle i Midtøsten
Israel frykter Irans nære relasjoner til ekstreme grupperinger som blant annet Hizbollah i Libanon og Hamas på Gazastripen.

- Vi anser Iran som en enorm trussel. Ikke bare mot Israel, men i hele regionen, og kanskje til og med utover det, sier Ivri.

- Iran har bevist tidligere at de har deltatt i stedfortredende kriger mot Israel både under Libanon-krigen i 2006, og i Gaza-krigen (2008/2009). Når det gjelder Iran, så spiller de en veldig farlig rolle i hele Midtøsten, sier han.

Ahmadinejad sier at hensikten med dronen er å avverge eventuelle angrep mot Irans atomreaktorer, samtidig som han bruker kraftig retorikk rettet mot landets fiender.

- Dette jetflyet er budbringeren for frelse og verdighet for menneskeheten, før den omsider vil varsle død over fiendene, sa Ahmadinejad under avdukingen på Malek Ashtar-universitetet i Teheran søndag, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Omstridt atomprogram
Irans atomprogram er som kjent svært omstridt i det internasjonale samfunnet, ettersom Vesten frykter at Iran forsøker å skaffe seg kjernevåpen. Iran mener selv at de kun har fredelige formål med atomprogrammet.

Samtidig pågår det en omfattende debatt i Washington og Israel om hvorvidt et militært angrep mot Irans atomfasiliteter er uunngåelig.

I helgen ble atomreaktoren i Bushehr ladet med brenselsstaver. Men denne reaktoren er trolig ikke et militært mål for USA eller Israel.

- Den er ikke velegnet til å produsere våpenplutonium, og den vil være under grundig overvåking av IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået). Russland leverer brenselet og tar det tilbake igjen når det er brukt opp, sa atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe til Nettavisen i forrige uke.

Les også: - Må bombe Iran innen én uke

Derimot ser både amerikanerne og israelerne med stor bekymring på anrikingsanlegget Natanz, som er et robust og godt beskyttet mål.

Iran har store våpenambisjoner, og har tidligere stolt vist fram bakke-til-bakke missiler, miniubåter, samt kunngjort planer om å sende opp en satellitt innen en treårsperiode.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.