- Først nå er det forbudt å slå kvinner

Foto: King Kahalid Charitable Foundation

Vedtar lov som forbyr vold i hjemmet.

02.09.13 12:31

Den saudiarabiske regjeringen har vedtatt en ny lov som forbyr mishandling av kvinner, barn og arbeidsinnvandrere - både på arbeidsplassen og i hjemmet. Dette er første gangen at det svært konservative kongeriket vedtar en konkret lov som har til hensikt å beskytte kvinner og andre sårbare grupper mot mishandling.

Det var mandag denne uken at den saudiarabiske regjeringen vedtok loven som slo fast at vold i hjemmet er en straffbar handling som kan straffes med inntil ett års fengsel eller 50.000 riyal i bot, noe som tilsvarer 80.000 kroner.

Skeptisk til loven
Amnesty International Norge er i utgangspunktet positiv til loven, men er usikker på hvor effektiv loven vil være når det gjelder å beskytte kvinners stilling i landet.

- Loven er selvsagt et lovende skritt fremover for kvinner i Saudi-Arabia, og den er hilst velkommen av kvinneaktivister i Saudi-Arabia. Det er likevel grunn til å se nærmere på i hvor stor grad loven faktisk vil beskytte kvinner. Bare et lite eksempel - vil kvinner med denne loven kunne oppsøke politistasjoner for å melde fra om overgrep uten en mannlig verge? Annen lovgivning begrenser jo kvinners bevegelsesfrihet fullstendig, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty International til Nettavisen.

Loven, som inneholder 17 punkter, skal blant annet tilby husly og beskyttelse til ofre, samt sørge for at identiteten til dem som varsler om mishandling, forblir hemmelig.

Sharialovgivning
Tidligere har slike voldssaker i Saudi-Arabia blitt behandlet under islamsk sharialovgivning, hvor shariadommere i stor grad så på voldsepisoder i hjemmet som en privatsak, skriver Reuters. I tillegg skal dommerne ha tillat små grader av vold mot «ulydige» kvinner, ifølge nyhetsbyrået.

- Vi har alltid ønsket oss en tydelig lov som ikke krever fortolkning eller personlig dømmekraft, sier Khaled al-Fakher ved den statsstøttede organisasjonen National Society for Human Rights til Reuters. Organisasjonen har bistått med å utarbeide loven.

FN har siden 2008 oppfordret Saudi-Arabia til å innføre klare og tydelige lover som beskytter kvinner.

Groteske eksempler
Det finnes en rekke groteske eksempler fra Saudi-Arabia hvor voldtatte kvinner har blitt straffet fordi de har vært sammen med menn de ikke er i slekt med.

Det mest kjente eksempelet er fra 2007 da en kvinne på 19 år ble dømt til 200 piskeslag og seks måneder fengsel. Kvinnen ble gruppevoldtatt, men ble dømt for å ha vært sammen med en mann utenfor familien.

Saken fikk enorm internasjonal oppmerksomhet, og det endte med at kong Abdullha benådet kvinnen.

Kilder: Reuters, The Independent, Huffington Post

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.