- Første gang jeg blir beskyldt for å logre

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

Tidligere helseminister fra Høyre om kritikken fra partikollega.

03.02.12 14:28

Denne uken tok helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen grep - og sparket hele styret i Helse Midt-Norge, og sju av ni i Helse Sør-Øst-styret.

Lederen av helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), var imidlertid svært kritisk til sparkingen.

- De første tankene som slår meg er at helseministeren ønsker å ha styrer som er 100 prosent lojale overfor det hun mener, og som ikke tar et selvstendig ansvar i den rollen de er i, sa Høie til Nettavisen, og la tydelig til:

- På den måten får hun styrer som er lojale, og logrende for det som ministeren til enhver tid måtte mene, sa han.

Les også: - Hun har valgt de som logrer for henne

- Første gang på 30 år
En av de «logrende» i det nye styret i Helse Sør-Øst, er tidligere helseminister fra Høyre, Ansgar Gabrielsen, som er valgt til nestleder i styret.

Gabrielsen svarer raskt når vi spør hva han synes om «logre-utspillet» fra partikollega Bent Høie.

- Det er første gang i mine 30 år som samfunnsengasjert at noen beskylder meg for å logre for noe som helst, sier han, og småler.

Han ønsker ikke å utdype dette, men har følgende kommentar til kritikken mot helseministeren:

- Det er ikke min jobb å kommentere opposisjonens syn på det helseministeren gjør. Jeg er valgt inn i styret for å gjennomføre regjeringens politikk, som igjen bygger på stortingsflertallet, og på den måten gjøre det best mulig for pasientene, sier Gabrielsen.

Eneste Høyre-mann
Gabrielsen er imidlertid den eneste av de nye i styret i Helse Sør-Øst, om man ser bort fra ansatterepresentantene, som ikke har bakgrunn fra regjeringspartiene.

Ifølge TV 2 kommer følgende av styrerepresentantene fra Arbeiderpartiet: Per Anders Oksum, Turid Birkeland, Bernadette Kumar, Anita Ihle Steen og Signe Øye. Fra SV kommer Trine Dønhaug, og av de nevnte er Øye, Steen og Dønhaug politisk valgt.

Fra før av sitter Andreas Kjær fra Senterpartiet i styret.

Foto: Jørgen Berge

- Det er et liksomdemokrati
Høie karakteriserer styrene i helseforetakene som et «liksomdemokrati».

- Det blir et sånt liksomdemokrati, fordi flertallet i disse styrene er jo oppnevnt med partinavn bak og skal på en måte også representere sine lokalmiljøer og sine partier. Hvis ikke hadde det ikke vært noe poeng at det sto partinavn bak. Men det vi ser er at de som da faktisk gjør vurderinger selv, de blir kastet, sa han onsdag.

Han mente styrene burde vært sammensatt på en helt annen måte.

- Det hadde vært mye ryddigere og bare sagt at det skal være profesjonelle styrer som skal gjøre en jobb for helseministeren, og sammensatt styrene ut fra det. Det mener jeg hadde vært riktig, og det ville gitt mer profesjonelle styrer, sa han.

- Hun har skapt problemene
Han viste til situasjonen i Helse Midt-Norge, der det har vært indre splid og regional tautrekking.

- Når det gjelder Midt-Norge så har hun hatt store stridigheter i Møre og Romsdal, om sykehusstrukturen der. Da får en inntrykk av at helseministeren gjennom dette gir uttrykk for at det er styret sitt ansvar, men realiteten er at det er jo hennes ansvar, sa Høie.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har ikke ønsket å kommentere påstandene fra Høyres Bent Høie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Andgar Gabrielsen

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag