RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forsvaret blir overkjørt

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Politikere mener departementet valser over militærledelsen.

Forsvarssjef Harald Sundes apparat rosmaler av lojalitet tilstanden i Forsvaret, mens det i virkeligheten er inne i et mørkt uføre, hevder kritikere, skriver Aftenposten.

Flere kilder tett på forsvarssjefen bekrefter overfor avisen at Sunde kort tid før han skulle tiltre som ny forsvarssjef etter Sverre Diesen, ble bedt om å forplikte seg overfor ledelsen i Forsvarsdepartementet til ikke å utfordre ordningen med Integrert strategisk ledelse (ISL), altså å samle Forsvarets overkommando og Forsvarsdepartementet i ett hus.

Kritikken går på at departementet stadig begrenser handlingsrommet til de militære, og at de militæres rolle som korrektiv til den politiske kurs viskes ut.

Nå vil utenriks- og forsvarskomiteen ha Riksrevisjon-gransking.

- Vi frykter at skillet mellom politikk og det fagmilitære viskes bort. At den militære ledelsen «knebles» av det politiske apparatet. Man får et lojalitetsfokus i stedet for å fokusere på Forsvarets behov, sier komitémedlem Jan Arild Ellingsen (Frp) til Aftenposten.

Forsvarssjef Harald Sunde sier han var fullt klar over at ISL var vedtatt av Stortinget da han ble sjef, og påpeker at han ikke er redd for å utfordre systemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere