RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GJENNOMSNITTET SVAKT: Gjennomsnittet av soldater i fjorårets inntak til forsvaret hadde for dårlig form.
GJENNOMSNITTET SVAKT: Gjennomsnittet av soldater i fjorårets inntak til forsvaret hadde for dårlig form. Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

- Forsvarsevnen er på 1940-nivå

Sist oppdatert:
Hevder Norge gjør de samme feilene som før vi ble invadert under 2. verdenskrig.

Oslo (NTB): Politikerne svekker Norges forsvarsevne på samme måte som på 30-tallet, hevder Geir Løndal. Han er tidligere forsvarsjournalist og har vært strategi- og kommunikasjonsdirektør i Høyre.

Jens vår tids Nygaardsvold?
Løndal skriver i en kronikk i Morgenbladet at Norge er like dårlig forberedt på krig nå som i 1940 og at statsminister Jens Stoltenberg fort kan bli vår tids svar på Johan Nygaardsvold.

«Det kan meget vel bli resultatet dersom en smule politisk naivitet blandes med en geopolitisk krise der Russland får behov for å vise muskler», skriver Løndal. Han mener kampen om ressursene i Barentshavet og gråsonen kan være et mer aktuelt scenario for væpnet konflikt enn man liker å tenke på.

Nygaardsvold, som var statsminister fra 1935 til 1945, fikk etter andre verdenskrig kritikk for å ha svekket det norske forsvaret og rustet ned i en periode da alle andre rustet opp.

Har ikke det de trenger
Løndal skriver at treningen de norske soldatene får i dag er så mangelfull og tilgangen på forsvarsmateriell så dårlig at sammenligningen er relevant. Han peker blant annet på at Hærens kampavdelinger bare disponerer en tidel av den ammunisjonen de har behov for i sitt utdanningsprogram.

Under NATO-vinterøvelsen tidligere i år deltok ikke en eneste norsk kampbataljon med full styrke, ifølge Løndal.

Verken Forsvarsdepartementet eller Arbeiderpartiets stortingsgruppe ønsker å kommentere kritikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere