RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fortsatt positiv til aksjemarkedet

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet fikk en dip i mars etter 12 måneders opptur. Fondforvalter Jo Brenden i ODIN Forvaltning mener at folk må tolerere kortsiktige svingninger i aksjemarkedet
Etter tolv måneders sterk oppgang i aksjekurser i Norge og globalt, fikk aksjemarkedet en korreksjon i første halvdel av mars. Investor må tolerere slike kortsiktige svingninger i aksjemarkedet, mener Odin Forvaltning.

- Korreksjonen i mars har ikke forandret vårt positive syn på aksjemarkedet. Vi ser ingen store ubalanser eller bobletendenser i aktivapriser, og det er god grunn til å vente gode inntjeningstall for børsselskapene i første kvartal, skriver Jo Brenden i ODIN Forvaltning.

Brenden mener at korreksjon på børsene i første halvdel av mars skyldtes litt svake tall for den amerikanske økonomien i begynnelsen av måneden. I tillegg spilte terrorangrepene i Madrid, samt Israels drap på Hamas' leder sjeik Yassin inn på børsutviklingen.

I dag er det er særlig USA som er motoren i internasjonal økonomi. Nå er det få som tviler på holdbarheten og robustheten i det økonomiske oppsvinget i amerikansk økonomi. Stadig flere indikatorer peker på sterk og bred vekst, mener Brenden.

- Særlig var de siste tallene for sysselsettingsveksten utenom jordbruket sterke - og betydelig høyere enn hva markedet forventet. Konjunkturindikatorer som innkjøpssjefenes indekser for både industrien og tjenestesektoren peker oppover. Indikatorene tyder på at bedriftene vil øke sysselsettingen, og at prisene de må betale for en rekke råvarer og halvfabrikata er på vei opp, skriver Odin i sin markedsrapport.

Norden ikke like sterkt som USA

Odin mener at de økonomiske indikatorene for Euroland og Norden viser også vekst, men disse er ikke like sterke som i USA.

- I Norge er temperaturen i boligmarkedet høy, og det rapporteres om et betydelig fall i antall konkurser. De siste tall for prisstigningen kan også tyde på at denne nå har bunnet ut, skriver Odin

I Japan er utsiktene lysere enn på lenge. Indikatorene peker i retning av økt innenlandsk etterspørsel, økte priser og lønninger. En lenge plaget banksektor rydder opp i dårlige engasjementer, og vil etter hvert kunne øke utlånene og ta høyere risiko. Nikkei-indeksen var en av få aksjeindekser som steg i mars, og den har lagt ytterligere på seg i april, skriver Odin i sin rapport.

Korreksjonen ikke forandret Odins aksjesyn

Korreksjonen i mars har ikke forandret Odin positive syn på aksjemarkedet.

- Vi ser ingen store ubalanser eller bobletendenser i aktivapriser. Videre er det grunn til å vente gode inntjeningstall for børsselskapene i første kvartal. Med sterkt forbedrede balanser og betydelig lavere kostnadsbaser etter lang tids konsolidering, slår en mulig pris- og volumvekst kraftig ut på eiernes avkastning, mener Breden.

Oppgang i rentene trenger ikke være hinder for positiv utvikling i aksjemarkedet, tror forvalteren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere