*Nettavisen* Nyheter.

- Forunderlig at Støre ikke har fått råd

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Kontrollkomiteen krever alle kort på bordet i Støre-saken.

I 2008 ga Utenriksdepartementet (UD) 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Initiativtakeren og styreleder i stiftelsen, er rederen Felix Tschudi - som er en nær bekjent av utenriksminister Jonas Gahr Støre, skriver Dagbladet.

Ifølge avisen har de Støre og Tschudi vært venner siden barndommen, de gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole, gikk sammen på Ris ungdomsskole og tok ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Da Støre feiret sin 50-årsdag i 2010, var Tshudi også en av gjestene på den private vennefesten.

- Det kan være tvil
Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), sier han er forundret over saken.

- Jeg tenker at det er forunderlig at utenriksministeren ikke har fått noen til å gi ham råd knyttet til habilitet, sier Anundsen til Nettavisen.

Støre vurderte nemlig selv at han var habil, men Anundsen mener han burde bedt om råd hos Justisdepartementets lovavdeling.

- Dette er en sak der det kan være tvil om han er habil eller ikke, og det virker av saken som at han har vært med tidlig i prosessen, sier han, og påpeker samtidig:

- Jeg sier ikke at Støre har vært inhabil, det har ikke jeg nok informasjon til å kunne avgjøre. Men vi må sørge for at departementet har et system, når det dukker opp situasjoner hvor en statsråd kan være inhabil, så må man søke råd, sier Anundsen.

- Kjedelig for ham
Han mener det helt klart ville vært lettere for Støre nå om han hadde fått Justisdepartements lovavdeling til å vurdere hans habilitet.

- Justisdepartementets lovavdeling har god erfaring med å trekke den grensen, mye mer erfaring enn en enkelt statsråd, sier Frp-representanten, og fortsetter:

- Det vil også være av betydning for en statsråd om lovavdelingen sier du er habil. Da vil det være veldig enkelt å legge det fram. Nå står Støre i en situasjon der han ikke kan belegge at han er habil, men bare vise til sin egen vurdering, så det tror jeg er en litt kjedelig situasjon for ham også, sier Anundsen.

Anundsen vektlegger hvorfor habilitetsspørsmålet så viktig:

- Hele forutsetningen for at forvaltningen skal fortjene den tilliten vi har til den i dag, er at man forventer at beslutninger er tatt av personer som ikke har andre grunner enn rent faglige og politiske. I situasjoner hvor man kan stille spørsmål om det er personlige interesser eller vennskap som har spilt inn, så vil man naturlig nok få mistanke om at beslutningen kan ha blitt påvirket.

- Et grelt eksempel
Saken dukker opp kort tid etter den mye omtalte Lysbakken-saken, der tidligere barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) blant annet var inhabil da hans departement bevilget penger til Stiftelsen Reform, der hans venn Gjermund Skaar er prosjektleder.

Da Lysbakken gikk av som minister, sa han at han burde ha erklært seg inhabil.

- Vi så et grelt eksempel i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet hvor statsråden først vurderte sin habilitet i forhold til Reform, og fant ut at han var habil - og når han vurderte saken på nytt fant han ut at han var inhabil. Om han hadde søkt om råd så hadde han sluppet å komme i en slik situasjon, sier Anundsen.

- Alle kort må på bordet
- Hva tenker du om at det dukker opp nok en habilitetssak i regjeringen så kort tid etter Lysbakken-saken?

- Nå har kontroll- og konstitusjonskomiteen bedt om en gjennomgang av tilskudd i alle departement i 2011, og da kan det dukke opp flere saker. Nå må vi få alle kortene på bordet, sier Anundsen.

Han sier at Støre-saken vil bli en del av komiteens gjennomgang, siden en del av tilskuddene til stiftelsen Senter for nordområdelogistik ble gitt i 2011.

- Dette vil være omfattet av det vi har bedt om, så får vi gå gjennom det og følge det derfra. Da kan det selvfølgelig bli aktuelt å gå inn på bestemte departement, sier Anundsen.

Utenriksdepartementet opplyser til Nettavisen at utenriksminister Jonas Gahre Støre vil kommentere saken senere tirsdag. Til Dagbladet sier han at han han ikke så noen grunn til å vurdere sin habilitet.

- Denne saken var ikke av en slik karakter at jeg fant behov for å vurdere min habilitet i forhold til mitt bekjentskap med Felix Tschudi, sier Støre til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.