RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forundrer meg ikke om det blir dødsstraff

Foto: STR (REUTERS)
Sist oppdatert:
Dommen til Joshua French og Tjolstov Moland faller tirsdag formiddag.

Joshua French og Tjolstov Moland står tiltalt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Videre står nordmennene tiltalt for drapsforsøk, væpnet ran, konspirasjon og spionasje.

Det er ventet at dommen i militærtribunalet i Kisangani faller ved 10-tiden tirsdag formiddag.

- Det er vel med all sannsynlighet for at det ender med en eller annen form for fellende dom. Det er vanskelig å se for seg et annet resultat. Men om de blir felt for alle tiltalepunkter, er vanskelig å si, sier Kongo-ekspert og seniorforsker ved Fafo, Morten Bøås, til Nettavisen.

- Blir det en fellende dom, så skulle det ikke forundre meg om det blir en dødsstraff, men den kommer ikke til å bli iverksatt. Det er viktig å understreke, sier han.

Kongo har ikke praktisert dødsstraff på et tiår, med unntak av én gang.

Formildende omstendigheter
Bøås mener likevel at formildende omstendigheter ikke kan utelukkes under straffeutmålingen.

- Om de velger å gjøre dette eller ikke spørs hvordan det tenkes i Kinshasa. Jeg tror vel at Kabila (president Joseph Kabila red.anm.) vil kunne tenke seg at det ikke blir ilagt en dødsstraff. Men Norge er ikke så viktig for ham og to nordmenn som sitter fengslet i Kisangani er nok ikke øverst på hans prioriteringsliste, sier Bøås.

Les også: - Latterliggjorde pengekravet
Les også: Krever dødsdom for nordmennene

Dersom nordmennene blir domfelt, kan de vente seg en lang rettsprosess i flere rettsinstanser.

- Neste fase er en form for ankerunde. Hvordan det blir, er noe uklart. Det kan bli en ny runde i militærtribunalet eller i en sivil domstol enten i Kisangani eller i hovedstaden Kinshasa.

- Når da?

- Det er vrient å si. Nå maler ikke det kongolesiske rettsapparatet så veldig fort. Saken er skapt av en serie uheldige og tragiske omstendigheter. Men når det først er oppstått, så er det nok en del som vil utnytte dette. Og det er ikke sikkert Kisangani vil gi slipp på dette helt riktig ennå, sier han.

Bøås henviser til milliardkravet aktoratet har kommet med mot Norge og de to tiltalte.

Les også: - Kongo krever 30 mrd.

- Det er vel en del aktører som ikke kjenner til den ekte verdien av Moland og French. Men her løper jo både norsk presse og norske myndigheter beina av seg for begge to. Og da må de jo være verdt et eller annet – sånn tror jeg de tenker, sier han.

UD er avventende
Utenriksdepartementet er fortsatt avventende i forhold til domsavsigelsen i Kongo.

- Hva vil norske myndigheter gjøre dersom Moland og French blir idømt dødsstraff?

- Vi avventer å kommentere det til rettssaken er ferdigstilt, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen mandag kveld.

- Men hva vil norske myndigheter gjøre etter domsavsigelsen?

- Det vil vi uttale oss om først etter domsavsigelsen, sier hun.

Utenriksdepartementet vil heller ikke styrke den norske tilstedeværelsen i Kisangani på dagen Moland og French risikerer å bli idømt dødsstraff.

- Det er to representanter fra Utenriksdepartementet som er der nå og som kommer til å være til stede under domsavsigelsen.

Norges ambassadør til Angola, Jon Vea, som er sideakkreditert til Kongo, kommer dermed ikke til å være til stede under domsavsigelsen.

Bøås mener dette er en sunn og klok holdning fra norske myndigheters side.

- Hvis en høytstående diplomat hadde vært til stede under domsavsigelsen, så ville det bare sørget for at de ville tro at markedsverdien på Moland og French er enda høyre, sier han.

Anken er klar
Forsvarsadvokaten til Moland og French har allerede skrevet ferdig anken til en høyere militær domstol i Kisangani. Nordmennene vil også ha muligheten til å anke til høyesterett i hovedstaden Kinshasa dersom de blir funnet skyldige i både rettssaken og en eventuell ankesak.

Norsk presse har flere ganger omtalt rettsprosessen i Kongo som et sirkus. Men Bøås påpeker at rettssaken ikke er så ille i kongolesisk målestokk.

- Denne rettssaken er antakelig én av de bedre i denne delen av Kongo på mange ufattelige år. Hadde det vært en kongoleser, så hadde den vært over på én dag, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere