*Nettavisen* Nyheter.

- Fossen kan sikres bedre

Foto: Bjarte Hoff (Bjarte Hoff)

Ordfører i Eidfjord kommune innrømmer at turistattraksjonen Vøringsfossen kan sikres bedre.

30.07.09 11:27

En russisk bussjåfør (55) ble onsdag funnet omkommet i bunnen av Vøringsfossen i Eidfjord kommune i Hordaland. Ulykken blåser nytt liv i debatten om Norges største naturbaserte turistattraksjon er godt nok sikret. Hvert år stopper en halv million turister opp for å se fossen med et fritt fall på 145 meter. Dødsulykken onsdag er ikke den første.

Venter på oppgradering
- Sikringen kan alltid bli bedre, men det er vanskelig å sikre fossen 100 prosent, sier Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit (Sp) til Nettavisen. Han forteller at kommunen i samarbeid med grunneier og Statens vegvesen har planene klare for en tilrettelegging og en oppgradering av utsiktspunktene ved fossen som en del av den nasjonale turistveisatsingen. Planen er å sikre en del punkter bedre og kanalisere ferdselen til fossen mot disse.

- Men dette er flere ganger blitt utsatt, og nå er det utlyst en ny arkitektkonkurranse. Det kan tidligst bli anleggsstart i 2011, sier Tveit.

Han karakteriserer ulykken onsdag som tragisk og sier han føler med bussjåførens etterlatte.

Var sjåfør for 50 turister
55-åringen var sjåfør for et reisefølge på rundt 50 russere, som stoppet for å ta Vøringsfossen nærmere i øyensyn. Sjåføren gikk for seg selv. Da reisefølget meldte sjåføren savnet, ble det iverksatt en redningsaksjon. Etter en stund fikk letemannskapene øye på en død person i bunnen av fossen. Vedkommende ble hentet ut ved hjelp av mannskaper fra kommunens brann- og redningsetat og frivillige fra Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps.

- Mannen ble funnet på undersiden av et av utsiktspunktene, sier politioverbetjent Bjørn Inge Aarsand ved Hardanger lensmannsdistrikt til Nettavisen.

Politiet har avhørt hele reisefølget, men ingen så hva som skjedde da sjåføren falt i fossen.

Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit ber folk følge skiltingen og lese advarslene når de stopper langs riksvei 7 for å se på Vøringsfossen. Skiltene er på flere språk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.