- Fotokameraet borte om 10 år

Enkelte begynner nå å hevde at stillbildekameraer snart vil være historie.

Den innflytelsesrike fotojournalisten Dirck Halstead argumenterer i en artikkel i den nyeste utgaven av hans nettmagasin, The Digital Journalist, for at stillskameraet snart vil forsvinne innenfor fotojournalistikken.

Siden nettavisenes inntog har nyhetsvideoer blitt stadig viktigere, og mange fotojournalister velger derfor å utstyre seg med HD-videokameraer isteden. Fra enkelte av disse videokameraene kan man hente ut stillsbilder på opptil 16 megapiksler, noe som gjør dem i stand til å konkurrere med de fleste stillskameraer hva oppløsning og kvalitet angår.

Fotoprodusenter forsvinner
Halstead gir stillskameraet 10 år til å leve, og spår også at innen 2016 vil de fleste av dagens store kamerafabrikanter forsvinne ut av markedet.

- Av de store som nå selger kameraer, vil jeg kun satse på at Canon vil overleve, skriver han.

Canon har allerede etablert seg i videomarkedet, og vil derfor være bedre rustet til å takle overgangen.

Aviser forandres?
Med overgangen fra stillbilder til video følger også andre forandringer. Ettersom de fleste videokameraer skyter i widescreen, vil også stillsbildene endre format. Det mye brukte vertikale formatet vil måtte vike for det horisontale, noe som kan resultere i endret utseende på aviser og magasiner.

Blant annet tror han at de i fremtiden vil bli bundet øverst eller nederst, og ikke på sidene slik som i dag. "Dette vil la magasinet bli åpnet til å vise en horisontal, heller enn en vertikal layout. Dette vil gi plass til alle wide-screen fotografiene."

Møter kraftige protester
Denne provokative artikkelen har allerede høstet mye protester, men Halstead har vært rett i sine profetier før. Allerede i 1997 spådde han filmens død til fordel for digitalt.

Denne saken er hentet fra Fotopia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag