*Nettavisen* Nyheter.

- Fra 27 til 12 politidistrikter

GIGANTREFORM: Justispolitisk talskvinne i Sp, Jenny Klinge, frykter at regjeringen med knappest mulig flertall skal prese gjennom en gigantreform. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Enighet om politireformen.

16.02.15 19:05

Regjeringen skal ha blitt enig med Venstre om å redusere antallet politidistrikter fra 27 til 12. Politireformen blir lagt fram onsdag.

Alle dagens politidistrikter skal få nye geografiske grenser, med unntak av Oslo politidistrikt, og VG mener nå å vite hvordan regjeringen har tegnet framtidas politikart.

Særlig blir det store endringer i strukturen i Nord-Norge, som i dag har sju distrikter, melder VG.

Ifølge avisen blir det opp til hver enkelt politimester å avgjøre hvor mange politi- og lensmannskontorer distriktet skal ha. Det åpner for en kraftig reduksjon i dagens antall på 354. Politidirektoratets krav til responstid skal danne grunnlaget for vurderingen.

Ifølge Romerikes Blad skal Romerike politidistrikt slås sammen med Follo og Østfold, mens Telemark, Buskerud, Vestfold og Asker og Bærum blir ett politidistrikt.Sogn og Fjordane og Hordaland er også foreslått som ett politidistrikt, og ifølge HA ligger alt til rette for at Hedmark og Oppland blir slått sammen.

Ikke i mål

Regjeringen har varslet at Stortinget skal få politireformen til behandling i mars. Mandag ettermiddag bekreftet justispolitisk talsmann i Frp, Ulf Leirstein, overfor NRK at den vil bli presentert for Stortinget onsdag.

– Vi skjeler ikke kun til en offentlig utredning. Vi har fått mange gode innspill som vi skal ta høyde for, sier Leirstein.

Regjeringens andre samarbeidsparti KrF er for lengst ute av forhandlingene om reformen. Senterpartiet har beskrevet den som «tidenes sentralisering av norsk politi».

Det jeg frykter mest, er at regjeringen med knappest mulig flertall, med støtte fra Venstre, skal presse gjennom en gigantreform uten å være villig til å diskutere endringene med oss andre, sier Sps justispolitisk talskvinne Jenny Klinge til VG.

Kraftig kutt

Selv om politidistriktene kuttes fra 27 til 12, vil antallet være dobbelt så stort som politianalysen anbefaler. I november i fjor sa riksadvokat Tor-Aksel Busch at seks politidistrikter var altfor få.

HTML EMBED


– Jeg tror det laveste antallet blir ni, det høyeste 14 til 15. Ett sted midt imellom blir nok resultatet, sa Busch, som altså kan ha truffet ganske godt i sine anslag.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård mente den gangen at under ti distrikter ville være en stor forbedring, men at det ville bli dårligere med flere enn det.

HTML EMBED


Høyres Hårek Elvenes mener det er nødvendig å redusere tallet på politidistrikter.

Fakta

Tolv politidistrikter

– Antallet må reduseres kraftig og kompetansemiljøene må styrkes. Politidistriktene må settes i stand til å kunne stå på egne bein. De må rigges for å kunne etterforske grov vold, økonomisk, datakriminalitet og organisert kriminalitet. Vi trenger et mer synlig politi og færre politibygg, sier han til VG.

Ønsker bred forankring

Det var Arbeiderpartiet som tok initiativ til politireformen før regjeringsskiftet. Partiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik sier en slik reform bør ha bred, tverrpolitisk forankring.

- Vi håper at regjeringen ønsker det samme, og at de ikke har låst seg til alt de har forhandlet frem på bakrommet med Venstre, sier hun ifølge en pressemelding fra Arbeiderpartiet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag