RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PHILIPP GUELLAND

- Fredsprisvinner er snart tom for penger

Sist oppdatert:
Pengebeholdningen holder kun ut måneden, ifølge hemmelig dokument.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) leder arbeidet med å destruere de kjemiske våpnene i Syria.

Et hemmelig dokument som Reuters har fått tilgang til, avdekker nå at organisasjonen ikke har nok penger til å fortsette arbeidet utover november måned. Det skyldes at OPCW ikke har maktet å samle inn nok penger til å dekke personalkostnadene tilknyttet Syria-oppdraget utover inneværende måned.

OPCW, som er tildelt årets Nobels fredspris, har samlet inn ti millioner euro som er øremerket arbeidet i Syria. I dokumentet som er datert 25. oktober, framgår det at Syria-fondet består av fire millioner euro på daværende tidspunkt.

- Holder ut november
«Sekretariatet har anslått at gjeldende personalressurser er tilstrekkelige til å gjennomføre operasjoner i oktober og november 2013,» lyder et dokument som er forfattet av sekretariatet i OPCW.

OPCW har ikke ønsket å kommentere saken overfor Reuters.

Det syriske regimet har anslått at destrueringen av de kjemiske våpnene vil beløpe seg til en milliard dollar. Andre eksperter har estimert noen hundre millioner.

Norge sa nei
Norge ble spurt av USA og Russland om å ta imot syriske stridsmidler til destruksjon her i landet. Norge takket nei til forespørselen i forrige måned, men utenriksminister Børge Brende (H) sa det kunne bli aktuelt for Norge å stille med økonomisk støtte til destruksjonen av kjemiske stridsmidler.

Hittil har det ikke kommet noen penger fra Norge.

- Norge som medlemsland i FN, vurderer hvordan vi kan bidra. Vi er i en prosess hvor vi vurderer ulike bidrag innenfor personell, teknisk ekspertise, utstyr, økonomiske bidrag eller andre bidrag, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

- USA har gitt mest
Dokumentet, som Reuters har tilgang til, viser at USA har bidratt med mest penger til det syriske oppdraget. USA har bidratt med seks millioner dollar i utstyr, trening og cash fordelt mellom OPCW og FN, ifølge dokumentet.

Storbritannia, Canada, Tyskland og Sveits trekkes fram som andre bidragsytere. Storbritannia har lovet å bidra med tre millioner dollar, mens Kina, Frankrike og Russland sier de vil bistå med eksperter og teknisk personell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere