RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fremmedkrigere brukes som kanonføde

Arkivbilde av IS-krigere som marsjerer i den syriske byen Raqqa, som de kontrollerer. Minst 20.000 fremmedkrigere skal ha sluttet seg til den militante organisasjonen.
Arkivbilde av IS-krigere som marsjerer i den syriske byen Raqqa, som de kontrollerer. Minst 20.000 fremmedkrigere skal ha sluttet seg til den militante organisasjonen. Foto: Uncredited (Ap)
Hittil er 13 norske fremmedkrigere drept i kamper i Syria.

En utenrikspolitisk spaltist i Bloomberg, Eli Lake, hevder at fremmedkrigere som slutter seg til Den islamske stat (IS) i Syria og Irak, blir brukt som kanonføde.

«Kurdiske og irakiske kommandører ved frontlinjen som jeg har intervjuet de to siste ukene, sier at selvmordsbombere og første bølgen med angripere i offensiven til Den islamske stat, består nesten utelukkende av enheter med utenlandske krigere,» skriver Lake i et innlegg hos Bloomberg.

«Disse høyrisikooppdragene innebærer at de nye "immigrantene" som kjemper mot de vantroe, ender opp som kanonføde,» skriver han.

- Forbeholdt arabere
Lake hevder de viktige posisjonene i terrororganisasjonen er forbeholdt syriske og irakiske arabere. Han henviser også til sitater han har fått av irakiske militærtopper.

- Vi ser ofte fremmedkrigerne i første angrepsrekke, og arabiske krigere kommer inn først når et område er klarert, siteres general Ali al-Wazir Shamary på. Generalen har bred kamperfaring mot IS i Diyalla-provinsen.

Amerikansk etterretning anslår at 20.000 fremmedkrigere fra hele verden har reist til Syria og sluttet seg til Den islamske stat (IS) eller andre ytterliggående, militante grupper.

13 nordmenn drept
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at 70 nordmenn har reist ned til Syria eller Irak for å delta i kamphandlingene. Men det reelle tallet kan være langt høyere. Ifølge tall fra PST, er 13 nordmenn drept i kamper.

Den australske regjeringen har tidligere beskyldt IS for å utnytte fremmedkrigere ved å bruke dem som kanonføde.

- De bruker dem rett og slett som kanonføde på frontlinjen, i tillegg til sevlmordbombere og propagandaredskap, sa den australske justisministeren George Brandis i et TV-intervju i desember, ifølge nyhetsbyrået AP.

Påstått IS-varsler
En antatt IS-varsler har via en Twitter-konto avdekket flere detaljer av IS’ angivelige militærstrategier. I fjor sommer skrev den påståtte varsleren en rekke Twitter-meldinger om hvordan utenlandske frivillige krigere ble hovedsakelig brukt til martyroperasjoner.

Tidligere denne uken ba USAs president Barack Obama kongressen om utvidede fullmakter til å bruke militærmakt mot IS i tre år framover. Obama vil ikke iverksette en amerikansk bakkeinvasjon i Irak for å knuse IS.

Men han åpner for at amerikanske bakkestyrker skal kunne bidra med innsamling av etterretning, samt bidra med å planlegge operasjoner som utføres av irakiske styrker.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere