*Nettavisen* Nyheter.

- Frihet skal ikke være synonymt med Segway, lakrispiper og proffboksing

GÅR I TOG: Siri Skranefjell, KasperWikestad, Ida Kræmer og Kevin Skog har tatt med døtrene sine for å markere 1.mai. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)

Stort engasjement på arbeidernes dag.

02.05.14 15:14

OSLO (Nettavisen): Til taktfaste rop går et hav av folk gjennom Oslos gater for å markere 1. mai.

- Vi går i tog for å markere støtte til hovedparolen, men jeg er enig i de fleste parolene. I år med ny regjering, syns jeg det er spesielt viktig, sier Ida Kræmer som har med seg både mann og barn i toget.

Hun understreker at 1. mai er en viktig dag for å markere hva man står for.

Kidnapper frihetsbegrepet
Tidligere i dag var folkemengden samlet på Youngstorget hvor de møtte 1.mai-taler Gerd Kristiansen med applaus.

- Vi godtar ikke at de som sa nei til demokrati på arbeidsplassene, kidnapper frihetsbegrepet. Vi godtar ikke at de som vil øke forskjellene mellom folk skal få gjøre det i frihetens navn. Vi godtar ikke at «frihet» skal være synonymt med Segway, lakrispiper og proffboksing, sa LO-leder Gerd Kristiansen fra talerstolen.

LO-lederen understreket i talen at arbeiderbevegelsen har en avgjørende rolle i å utvikle Norge til et demokratisk og likestilt samfunn, der demokratiske rettigheter, medbestemmelse på bedriftene og likestilling mellom kvinner og menn står sentralt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Taktfaste rop: Folk klapper når de går forbi. - Oslos befolkning trenger et lokalsykehus. Ullevål får tatt seg av de regionale oppgavene, men de lokale prioriteres ned, sier Øyvind Paulsrud, som selv jobber ved Ullevål. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)


Les også: Greske arbeidere markerer 1. mai med streik

Les også: – Denne dagen er større enn jul for oss

– Vi som er samlet her tilhører verdens sterkeste fagbevegelse. LO har 900.000 medlemmer. Vi representerer hele arbeidslivet – i hele Norge. Det gir oss en formidabel styrke, sier Kristiansen.

Samtidig minner hun om at fagbevegelsens styrke kun kan opprettholdes dersom de er mange.

– Jeg kommer til å rope et varsku om organisasjonsgraden i fagbevegelsen hver eneste gang jeg får sjansen som LO-leder! Å verve nye medlemmer, å skolere flere tillitsvalgte – det er den jobben dere og jeg må ut og gjøre, sier Gerd Kristiansen i talen.

Klikk på bildet for å forstørre.

DAGEN DERPÅ: Alexandra Harloff og Malin Kalnes synes det er bra at folk engasjerer seg i det de mener er viktig. Selv har de ikke tenkt så nøye over at 1. mai er arbeidernes kampdag. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)


- Dumt at så mye er stengt

Mens toget går forbi sitter Alexandra Harloff og Malin Kalnes på cafe med hver sin kakao. For dem er 1. mai først og fremst dagen derpå.

- Det er dumt at så mye er stengt, men det er bra at alle har fri og koser seg, sier Harloff, som ikke har tenkt på at dette er arbeidernes kampdag. De har heller ikke hørt hovedparolen for årets 1. mai-markering.

- Årets hovedparole er «Ja til faste ansettelser og handlefri søndag». Hva synes dere om det?

- Handlefri søndag høres ikke bra ut. Det må jo være åpent, sier Malin.

Les også:- Et av mine flaueste øyeblikk

Les også:Støre heiste flagget 1. mai – for tidlig

Støtte til Palestina
Blant de andre talerne som ble møtt med applaus på Youngstorget i dag var nestleder Didrik Beck i AUF, som snakket varmt for Palestina.

- Det er ingen prestasjon å komme i etterkant . Tar dere den enkle utveien og sier at situasjonen er fastlåst, eller løfter dere fanen høyt for et fritt Palestina. AUF skal gjøre det siste, sa han til tusenvis av mennesker som hadde møtt fram på det solfylte Youngstorget.

Les egen sak her: Ap vil ha humanitær milliard til Syria

Klikk på bildet for å forstørre.

BOIKOTT: En av LO i Oslos paroler var "Boikott Israel - oljefondet ut".- De har prøvd å forhandle i 20 år, og okkupasjonen har bare fortsatt, sier Stein Olav Ringen, i fagforbundet Oslo. - Vi går i solidaritet med palestinere som jobber som slavearbeidere på israelske anlegg, og for at folk skal få opp øynene for dette her til lands, sier Geir Bråthen. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)


Nei til atomvåpen
Vidar Birkeland i Nei til atomvåpen krever en regjering som er mer i mot atomvåpen, og sa at det er behov for en protest mot «galskapen som ikke har vært mer usikker enn i dag».

Klikk på bildet for å forstørre.

NEI TIL ATOMVÅPEN: - Vi krever en regjering som er mer imot atomvåpen enn den har vært i det siste, sier Vidar Birkeland. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)


Les også:Tåregass møtte 1. mai-tog i Istanbul

Også Arild Hermstad i Framtiden i våre hender hender talte på Youngstorget i dag, og krevde 100.000 nye klimajobber nå, og at det må bli slutt på uverdige forhold for arbeidere i andre land.

Klikk på bildet for å forstørre.

RENE FJORDER: Helene Lind Jensen, i sentralstyret til Natur og Ungdom, gikk i tog under parolen "Ja til rene rene fjorder". Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)


Se video fra et av 1.maitogene i Oslo:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=9XhCIR8J5ncFdLi5XzByg5wrObqYEPPy5BKySELKMMKRlT3AUTeY3NrBAe2ZpPfaxrO0oh3OSaKuc0-zs1SEg9I0VV-w424PEBO782xBoqdvqjtwdKtLAiWPzzoV7AFtprfU-dejrPM&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Les også:Støre møtte Utøya-etterlatte 1. mai
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.