*Nettavisen* Nyheter.

- Frp-er sprer islamhat

Foto: (Bent Are Iversen/FIRDA/Skjermdump)

- Skremmende, mener forsker Lars Gule.

09.05.12 14:30

Frp-politiker og fylkestingsmedlem Rita Navarsete i Sogn og Fjordane har spredd en artikkel fra det kontroversielle antiislamistiske organisasjonen SIAN på internett, melder NRK.

- Det er skremmende at en politiker sprer denne typen islamhat. Det burde ringe alarmklokker når en leser den type artikler som blir formidlet på SIAN sine hjemmesider, sier forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det er på Facebook at Navarsete har spredd en artikkel fra nettstedet til Stopp islamiseringen av Norge - SIAN. I artikkelen hevdes det er islam er i strid med norsk lov, og religionen blir kalt politisk ondskap og en frastøtende ideologi.

Navarsete har også postet en kontroversiell artikkel på et annet nettsted, om hvordan vi er i en konflikt med islam og vil ende opp i tredje verdenskrig.

- Det var et svakt øyeblikk
Selv beklager hun, og sier hun spredde artikkelen fordi hun er enig i deler av innholdet i SIANs kritikk av hvordan det norske samfunnet lar seg påvirke av islam.

- Dette var ikke greit, og det er sterkt beklagelig. Det kommer ikke til å skje på nytt. Jeg støtter ikke den organisasjonen i det hele tatt. Det var et svakt øyeblikk, og det kommer ikke til å skje flere ganger, sier hun.

«Er han blind og døv?»
Navarsete, som også er kommunestyrepolitiker i Sogndal, har også lagt ut en artikkel som omhandler AUF-leder Eskil Pedersens dramatiske flukt fra Utøya på sin Facebook-side.

Selv har hun lagt til teksten: «Er han blind og døv?» som en reaksjon på Pedersens uttalelse om at han verken hørte eller så andre ungdommer da han sammen med ni andre la fra land på Utøya med MS Thorbjørn.

En av dem som reagerer sterkt på Facebook-oppdateringen, er Aps fylkessekretær i Sogn og Fjordane.

- Rita Navarsete må forstå at dette er en særdeles upassende oppførsel av en fylkestingsrepresentant. Ikke minst med tanke på den pågående rettssaken der Eskil Pedersen faktisk skal vitne, sier Nils P. Støyva, som er nær venn av den omkomne AUF-fylkeslederen Hanne Kristine Fridtun, til Firda.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Litt uheldig sak
Frps fylkesleder i Sogn og Fjordane mener saken er uheldig.

- Det er en litt uheldig sak. Ingen tvil om det, sier fylkesleder Frank Willy Djuvik.

Han er likevel ikke enig i at Facebook-oppdateringen er upassende fordi Navarsete er fylkestingsrepresentant.

- Det er jo ytringsfrihet i Norge, og det er et faktum at mange sitter med spørsmål etter det som skjedde på Utøya. Pedersen sin flukt har vært gjenstand for samfunnsdebatt den siste tiden, og jeg synes lokalpolitikeren også må ha muligheten til å delta i den debatten, sier Djuvik.

- Jeg vil likevel hevde at det er umulig for andre enn de som var på Utøya 22. juli å sette seg inn i den situasjonen som var der, noe som er viktig å huske på, sier Frp-fylkeslederen.

Djuvik vil ikke vurdere disiplinære tiltak som følge av saken.

- Jeg har kjent Rita Navarsete i mange år, og vet veldig godt at det ikke finnes noe vondt i henne, sier han.

Navarsete: - Veldig beklagelig
Navarsete sier til Firda at det aldri har vært hennes intensjon å sjikanere AUF-lederen.

- Jeg synes det er utrolig trist og veldig beklagelig dersom denne oppdateringen på Facebook har blitt oppfattet på en negativ måte. Det må ikke være tvil om at jeg har full forståelse og stor sympati for alle de som ble rammet av terroraksjonene, sier Frp-politikeren.

- Men antyder du ikke på Facebook at Pedersen gjorde noe galt når han flyktet fra Utøya?

- Nei, på ingen måte. Hvem hadde vel ikke flyktet i en slik situasjon? Det er bare naturlig å prøve å komme seg i trygghet så fort som mulig, sier Navarsete til Firda.

Hun avviser også at hun er rasist.

- Jeg er på ingen måte rasist, men jeg mener norsk innvandringspolitikk er feilslått, sier hun.

AUF-leder Eskil Pedersen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen. Frp-leder Siv Jensen henviser til Frps fylkesleder i Sogn og Fjordane, Frank Willy Djupvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.