*Nettavisen* Nyheter.

- Frp frykter en ny Krekar-sak

DOBBELTKOMMUNIKASJON: Professor Frank Aarebrot er usikker på om Frp vil lykkes med sin dobbeltkommunikasjon om Syria-flyktningene. Foto: Jarle Vines (Jarle Vines)

- Derfor satser de på dobbeltkommunikasjon, sier valgforsker Frank Aarebrot.

11.06.15 13:42

Onsdag ble det enighet om Syria-flyktningene i Stortinget, et vedtak som Fremskrittspartiet er sterkt imot.

Men til tross for motstanden, er de nødt til å godta avtalen. Det er nemlig Frps egne statsråder som får hovedansvaret for gjennomføringen.

Justisminister Anders Anundsen får ansvaret for å velge ut flyktningene, barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne får ansvaret for bosetting og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson for å skaffe dem jobb.

Les også: Frp-statsråder får ansvar for Syria-gjennomføring

Klikk på bildet for å forstørre.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) vil få ansvar for bosetting av Syria-flyktningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- De frykter en ny Krekar-sak
- Er dette en ny Krekar-sak for Frp?

- Ja, det er det de er redd for. Det er derfor de satser på dobbeltkommunikasjon, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.

Men i Krekar-saken har Frp sluttet med nettopp dobbeltkommunikasjon, fordi det ikke har fungert, vektlegger han.

- Før valget sa Siv Jensen at Krekar skulle ut 24 timer etter at de kom inn i regjeringskontorene, og det har de ikke gjentatt etterpå, sier Aarebrot.

Les også: Frp-statsråder tause om Syria-avtalen

- Komme ikke til å bryte ut
De ansvarlige Frp-statsrådene har så langt vært tause om Syria-avtalen, men noen regjeringskrise blir det ikke, tror Aarebrot.

- Jeg tror ikke det blir noen krise av dette. Jeg tror ikke de kommer til å bryte ut av regjeringen, sier han.

Aarebrot tror sluttresultatet, som innebærer 8500 kvoteflyktninger fordelt over tre år, er mer spiselig for Frp enn det som først lå på bordet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) får ansvaret for å plukke ut flyktningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Høyre har i forhandlingene gitt Frp en liten olivengren som kan gjøre at de kan akseptere å fortsette i regjering, menlig at det er blir 8500 og ikke 10.000 flyktninger, og at det blir over tre og ikke to år, sier han.

Les også: Syria-flyktningene koster 3,5 milliarder kroner

- Slipper løs Carl I. Hagen
500 kvoteflyktninger er dessuten allerede vedtatt av Stortinget, så det reelle tallet er 7500, påpeker valgforskeren.

- Det at SV brøt forhandlingene er jo til hjelp for Frp. Og så legger Frp opp en taktikk der de slipper løs Carl I. Hagen og Per Sandberg til å snakke til velgerne sine, og Siv Jensen fortsetter å snakke som en statsråd, sier han, og legger til:

- Så de velger en dobbeltkommunikasjon. Hvor vellykket det kommer til å bli, om Frp-velgerne vil sluke dobbeltkommunikasjonen eller vil bli sinte fordi de ble undervurdert, er vanskelig å si, sier Aarebrot.

- Men hvordan skal Frp-statsrådene klare å gjennomføre dette?

- Jeg tror nok at det går greit. I det parlamentariske systemet er de pent nødt til å gjennomføre det Stortinget har bestemt, hvis ikke havner de i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier han.

Les også: Carl I. Hagen: - Erna har sviktet

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) får ansvar for å skaffe flyktningene en jobb. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Vil bli fulgt med falkeblikk
At Frp vil klare å trenere avtalen, har han heller ingen tro på.

- Nei, vi lever jo i et åpent samfunn. Så alle partiene på Stortinget kommer til å følge dem med falkeblikk. I tillegg har vi en fri uavhengig presse som kommer til å følge med, sier Aarebrot, og skyter inn:

- De prøvde å trenere i asylbarnsaken, men det gikk jo dårlig.

- Frp har måttet svelge mange kameler, hvor mange kameler tåler de å svelge?

- Det er vanskelig å si, men SV måtte svelge mange kameler i regjering, og det var jo en flertallsregjering. Mens i denne regjeringen, som er en mindretallsregjering, så blir det jo desto flere kameler, sier han.

Det som uansett er sikkert, er at Syria-saken ikke er noen velgermagnet for partiet.

- Dette er i alle fall ikke noe som bidrar til å mobilisere Frp-velgere. Det de nå er redd for, er at Frp-velgere som er veldig opptatt av innvandring, blir hjemme på valgdagen, sier Aarebrot.

Krisemøte om Syria-avtalen
Onsdag truet Frp-nestleder Per Sandberg med kabinettspørsmål i forbindelse med Syria-saken, og Frp-nestor Carl I. Hagen uttalte at statsminister Erna Solberg har sviktet sin regjeringspartner Frp.

Torsdag ettermiddag møtes Fremskrittspartiets statsråder og stortingsrepresentanter til et ekstraordinært møte for å diskutere avtalen som er inngått i Stortinget om flyktninger fra Syria.

Gruppemøtet starter klokken 15 i partilokalene i Tostrupgården ved Stortinget.

- Vi skal diskutere avtalen og avklare hvordan vi skal stemme når den kommer til behandling i Stortinget den 19. juni, sier parlamentarisk leder Harald T. Nesvik til NTB.

- Uklarheter i avtalen
Han åpner for at partiet kan komme til å støtte deler av Syria-forliket, selv om partiet kraftig motsetter seg å hente flere kvoteflyktninger til Norge.

- Vi har hele tiden sagt at vi støtter tiltak i nærområdene, sier Nesvik.

Nesvik avviser at det ligger noe dramatisk bak møteinnkallelsen.

– Vi har kalt inn til gruppemøte fordi det fortsatt er uklarheter om hva avtalen innebærer. Dessuten ble enigheten først klar mot slutten av vårt gruppemøte i går, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag