*Nettavisen* Nyheter.

- Frp kan bli Norges største parti

OFFENSIV: Vi møtte en offensiv Frp-leder Siv Jensen under Arendalsuka. - Klarer hun å løfte partiet til nye høyder? Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Men da skal alt klaffe, ifølge professor.

I en fersk og omstridt meningsmåling fosser Sverigedemokraterna (SD) frem til 25,2 prosent.

Målingen til YouGov i Metro gir Socialdemokraterna 23,4 prosent og de konservative Moderaterna 21,0 prosent.

- Hva med Norge, kan Frp som vårt parti lengst til Høyre, bli Norges største parti?

- Jeg tror at hvis alle faktorer som varierer i politikken peker Frps vei, kan Frps velgerpotensial ligge opp mot 25 prosent, sier valgforsker og professor Anders Todal Jenssen ved NTNU til Nettavisen.

- Det kan ikke utelukkes

Han vurderer sannsynligheten for dette scenario som liten:

- Men man skal aldri si aldri. Vi har hatt målinger tidligere hvor Frp har vært landets største parti, så det kan ikke utelukkes.

Todal Jenssen spoler tilbake til 2006:

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsviter og valgforsker Anders Todal Jenssen. Foto: Lars Brock Nilsen

- I en periode da, etter valget, var Frp det største partiet i landet. De lyktes på egen kant, med å få frem sine egne saker. I tillegg må konkurrentene være usedvanlig klønete.

- Høyre og Ap må tabbe seg ut

Frp i regjering, få uker før kommunevalget, vaker rundt 10-tallet -men gjorde et sprang til 12,8 prosent i siste måling Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Kan du utydpe på hvilke områder Frp må ha suksess?

- De må ha suksess med innvandringspolitikken, den økonomiske politikken, få frem fordelingsprofilen sin på en annen måte enn i det siste, samt at konkurrentene Høyre og Ap må gjøre mange tabber og være politisk svake på alle vis. Så her snakker vi hva Frp kan oppnå under optimale forhold, understreker Todal Jenssen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frp må gjøre et kvantesprang for å se 20-tallet. Foto: (Bernt Aardals hjemmeside)


Så kom finanskrisen ...

- Da Frp slo til i 2006 – var du overrasket?

- Da fremsto de rødgrønne som handlingslammet, manglet reformprogram og virket som de ikke ville så mye. Dessuten - det var stor misnøye knyttet til handlingsregelen: Mange ville bruke mer oljepenger og mange ønsket seg skatteletter, sier professoren.

- Men så kom finanskrisen, og da endret mye seg. I ettertid var det mange som fullstendig mistet troen på Frps økonomiske politikk.

Påvirkes i regjering

- Hvordan påvirker det Frps oppslutning å sitte i regjering?

- Det er både og. Det er vanskeligere å kommunisere med de gamle Frp-erne som ønsket seg en radikal endring. Den har jo uteblitt. Samtidig øker Frps muligheter for å kommunisere med dem som ønsket et mer moderat Frp, sier Todal Jenssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.