*Nettavisen* Nyheter.

- Frp later som de kan bestemme noe de faktisk ikke kan

Foto: Bendiksby, Terje (NTB scanpix)

- Det er spill for galleriet. De lurer velgerne, mener NOAS.

04.03.13 09:37

Seks måneder før valget strammer Fremskrittspartiet inn sin asylpolitikk, og mandag sa nestleder Per Sandberg til Aftenposten at de vil halvere asyltilstrømmen til Norge.

Det vil de oppnå ved raskere tvangsreturer, lukkede asylmottak for alle som søker asyl, og ved å fjerne ankemuligheter for asylsøkere.

- Vil aldri kunne bli vedtatt
Forslagene får Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til å reagere.

- Det er spill for galleriet. Fremskrittspartiet forsøker å fremstille seg om de er de eneste som vil ta full kontroll over asylpolitikken, og er de eneste som tør å bruke de virkelige tøffe virkemidlene, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS til Nettavisen.

Austenå mener Frp bryter med internasjonale konvensjoner med sin politikk.

- Saken er den at en god del av det de foreslår er i strid med konvensjoner som Norge er bundet av, og du vil ikke finne noen andre partier på Stortinget som vil være med å støtte opp om en slik politikk, sier hun.

- Så du mener Frp lurer velgerne?

- Ja, mange av forslagene vil aldri kunne bli vedtatt, sier Austenå.

Les også: Frp vil halvere asylinnvandringen
Les også: - Må kunne bruke bistand som pressmiddel

- Ingen vil låse inne barn
Generalsekretæren peker særlig på Frps ønske om lukkede asylmottak for alle asylsøkere.

- Det er ingen som vil gå inn for at barn skal være innelåst. For å frihetsberøve mennesker skal man enten begå strafferettslige brudd og være dømt for det, eller være i en situasjon der man skal tvangssendes ut av landet og man gjennom utlendingsloven har rett til å internere disse på Trandum, sier Austenå.

Det er politiet utlendingsenhet som driver Trandum utlendingsinternat, der de kan holde avviste asylsøkere varetektsfengslet i påvente av utsendelse.

- Poenget er at de befinner seg i Norge uten lovlig opphold, og de har fått et utvisningsvedtak av en eller annen grunn. Det er snakk om helt spesielle forhold. Men det Fremskrittspartiet sier de nå vil gjøre, er at de vil låse inne barn som Nathan i Bergen og hans familie, og andre barnefamilier på mottak, sier Austenå.

- Det er meningsløst
Hun påpeker at halvparten av de som faktisk søker asyl i Norge, får innvilget sine søknader og skal leve videre i Norge.

I fjor kom det 9785 asylsøkere til landet, og 6100 fikk innvilget asyl.

- Målsettingen er at de skal integreres så raskt som mulig, og Frp er jo opptatt av at de raskt skal integreres og at de skal ta ansvar for seg selv, sier hun, og legger til:

- Da er det meningsløst at de først skal sitte innelåst på et mottak.

- Frp sier de vil halvere asylinnvandringen. Frykter du det, siden de kan havne i regjering til høsten?

- Igjen later de som om de kan bestemme noe de faktisk ikke kan. Det er en rett etter FNs flyktningekonvensjon som Norge har signert. Jeg kan ikke tenke meg at Frp finner noen å gå i regjering med som vil endre på det, sier Austenå.

- Undergraver rettssikkerheten
Gjennom FNs flyktningekonvensjon har alle rett til å søke beskyttelse i et annet land.

- Vi forventer at et parti som vil i regjering bygger sin politikk på de konvensjoner Norge faktisk er forpliktet av, sier generalsekretæren.

Hun liker heller ikke at Frp vil fjerne ankemuligheter for asylsøkere.

- Vi har ikke et system i dag som er feilfritt, og hvis du fratar folk muligheten til å fremme omgjøringsbegjæringer, så undergraver du rettssikkerheten, sier Austenå til Nettavisen.

- Også NOAS er bekymret for at det er et høyt antall omgjøringsbegjæringer, men løsningen på det er ikke å stanse muligheten for å sende omgjøringsbegjæringer og klager, sier hun.

Austenå mener løsningen ligger i å styrke asylprosessen fra starten av.

- Undersøkelser viser at det er for mange asylsøkere som ikke forstår prosessen de går gjennom, og det er for mange som opplever for svak advokatbistand i klageprosessen. Dermed får man ikke gode nok klagesaker i første omgang, sier hun.

- 15 år er helt vilt
Frp vil også stille krav til alle som skal få norsk statsborgerskap, om at de må bestå en norskprøve og ha vært i landet i minst 15 år.

- 15 år er helt vilt. Det er helt meningsløst, er Austenås kommentar til det.

Hun er heller ikke enig i at det må bli strengere krav til familiegjenforening, slik Frp ønsker, men er enig i at saksbehandlingen og tvangsreturer må skje raskere.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag