RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Færre ressurssterke menn kjøper sex

Ingeborg Rasmussen overleverte mandag evalueringsrapporten om sexkjøp til statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.
Ingeborg Rasmussen overleverte mandag evalueringsrapporten om sexkjøp til statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Færre «stilige lunsjkunder» kjøper sex enn før sexkjøpsloven, ifølge en uavhengig evalueringsrapport som ble lagt fram mandag.

Formålet med sexkjøpsloven er innfridd, loven har bidratt til å redusere prostitusjonen, ifølge en uavhengig evalueringsrapport.

Loven ble innført av den rødgrønne regjeringen og trådte i kraft 1. januar 2009.

Les hele rapporten her!

Det er Vista Analyse som har evaluert sexkjøpsloven, og rapporten på 200 sider ble lagt fram mandag.

- Denne rapporten vil være en av flere sentrale kilder til kunnskap om prostitusjonsmarkedet i Norge. Vi vil nå sette i gang et arbeid med en stortingsmelding som løfter fram alle utfordringene knyttet til prostitusjon. Vi vil ha en grundig og prinsipiell debatt omkring dette, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.

Ifølge rapporten er etterspørselen etter prostituerte redusert som følge av sexkjøpsloven.

- Dette bekreftes blant annet av at de prostituerte sier at sexkjøpsloven har bidratt til et kjøpers marked. Flere opplever at det ofte er stille i markedet med mer dødtid mellom hver kunde. Kundene har dårligere tid, er mer stresset og ønsker å bli raskere ferdig enn tidligere. Dette kan også innebære lavere prisen, heter det i rapporten.

- Prostituerte vi har snakket med, viser til at det nå er færre «stilige lunsjkunder» som kjøper sex enn før, det er færre unge menn som kjøper sex og det er relativt sett flere utenlandske kunder enn før. Flere ressurssterke norske menn, og unge nordmenn, ser med andre ord ut til å ha trukket seg fra markedet, slår rapporten videre fast

- Denne rapporten vil være en av flere sentrale kilder til kunnskap om prostitusjonsmarkedet i Norge. Vi vil nå sette i gang et arbeid med en stortingsmelding som løfter fram alle utfordringene knyttet til prostitusjon. Vi vil ha en grundig og prinsipiell debatt omkring dette, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.

- Den er unødvendig
Sexkjøpsloven - som ble innført av den rødgrønne regjeringen i 2009 - forbyr kjøp, men ikke salg av sex. Verken Høyre, Frp eller Venstre var for loven, og nå utgjør de et stortingsflertall for å få den fjernet

- Den er unødvendig. Det verste er at den fører til at de som prostituerer seg, får en enda verre hverdag. Vi kan forby til krampa tar oss, det blir ikke borte likevel. Jeg tror ikke loven har gjort det enklere for prostituerte, heller tøffere. Vi lager et politisk korrekt lovverk, sier medlem av Stortingets justiskomité Jan Arild Ellingsen (Frp) til ABC Nyheter før helgen.

Fakta: Sexkjøp

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Den norske seksualvaneundersøkelsen gjennomført i 1992 viste at 11,2 % av norske menn hadde kjøpt sex.

I 1997 var det 12,8 %, og i 2002 oppgav 13,1 % av

mennene at de har kjøpt seksuelle tjenester.

Justiskomiteens leder, Arbeiderpartiets Hadia Tajik, sier til nettsiden at de står for at det var rett å innføre loven.

- Vi mener det er behov for en lov som forbyr kjøp av sex. Vi opplever at det er noe politiet også er tilhenger av. Også Nadheim, som drives av Kirkens Bymisjon, og jobber aktivt overfor prostituerte, gir uttrykk for at det fungerer, sier hun.

Venstre åpner ifølge ABC Nyheter for å beholde loven, hvis evalueringen viser positive resultater som følge av loven.

Les også:Politisk flertall for å fjerne sexkjøpsloven
Les også:- Prostitusjon har blitt farligere med sexkjøpsloven
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere