RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jodi Jacobson (Getty Images/iStockphoto)

- Først trodde jeg det var eksem

Sist oppdatert:
Michel Erik Larsen fikk psoriasis på grunn av stress.

(SIDE2:) - Først trodde jeg det var eksem, og så tenkte jeg ikke så mye mer over det før jeg så at det ble større og større sår, sier Michel Erik Larsen.

- Etter to år gikk jeg til legen fordi jeg hadde fått mye, og jeg begynte å bli bekymret. Det gikk bort på sommeren, også kom det tilbake igjen. Da fikk jeg beskjed om at det var psoriasis.

Stress kan være årsak
Larsen er en av rundt 120.000 som har psoriasis i Norge av en eller annen grad. Dette er en ikke-smittsom hudsykdom. Sykdommen er kronisk, og opptrer gjerne første gang hos pasienter mellom 15 og 30 år. Psoriasisutslett karakteriseres av rødlige utslett med skjelldannelse.

Noen kan ha svært lite utslett med små forandringer på neglene, og på små områder ellers på huden. Kløe og flass kan forekomme i hodebunnen, spesielt bak ørene og i den ytre øregangen, sammen med utslett på albuer og knær. Noen har så lite utslett at de ikke er oppmerksomme på at de har en hudlidelse før et mer uttalt og typisk utslett utvikles, skriver Norsk Psoriasisforbund.

Det er ikke kjent hvorfor noen får psoriasis, men er man disponert for sykdommen kan den utløses ved infeksjoner, mekanisk påvirkning av huden, medikamenter, hormonelle årsaker eller stress. Arv spiller også inn. Larsen tror han fikk hudsykdommen på grunn av stress.

- Jeg tror vel at jeg fikk psoriasis etter tsunamien. Det var mye stress for kroppen. Jeg mistet tre stykker der, da var det litt vel mye det året. Med skole, og miste tre i familien. Da kom det, sier han.

Her kan du se intervju med Larsen:

Ulike typer
Hudlege Nils-Jørgen Mørk sier det vanligste er å ha utslett på albuer, hodebunn og knær. Noen har mer utslett, og over hele kroppen, forteller Mørk.

- Psoriasis er egentlig en imunologisk forstyrrelse, altså å gå med en kronisk betennelse i huden som arter seg med disse flakkende, røde feltene på albuer og knær.

Larsen ble anbefalt sol og saltvann som behandlingsmetode. Han hadde ikke hørt om annen behandling. Han har nå mye utslett på armer, bein og bryst. Han reiser ofte til varmere strøk for å bli kvitt problemene.

Mørk forteller at ved moderat utbredelse brukes lokelbehandling som vil si salver.

- Har man mer utslett brukes systemisk behandling som tabletter, biologiske midler som sprøytebehandling som gis intravenøst eller subkutan behandling, altså at pasientene setter det selv, men det er for de alvorlige formene. Også gis lysbehandling, sier han og fortsetter:

- Noen blir kvitt det, men det er nok unntaket. De fleste som har fått det har det livet ut. Men de kan ha lange perioder uten aktivitet i utslettet, også komme perioder med mer aktiv behandling. Men det er kronisk sykdom som man må lære seg å leve med, sier Mørk.

Blogger er åpen
Mørk påpeker at det er belastning for pasienter å ha utslett på områder som er synlige. Side2 har tidligere snakket med bloggeren «Supermarie» om nettopp det å leve med hudsykdommen. Marie Brudevold bruker bloggen sin til å fortelle åpent om psoriasis. Under overskrifter som «leopardsummer», og «life of a leo», skriver hun humoristisk og alvorlig om det å ha hudsykdommen.

LES SAKEN: - Jeg var ganske fortvilet

Rettigheter
Sosionom May-Lillian Wettre mener at pasienter har dårlig informasjon om hvilke rettigheter de har hvis de har psoriasis.

- Det synes jeg er synd, jeg prøver å gi dem den informasjonen de trenger.

- Jeg synes det er synd at hudspesialister ikke informerer godt nok.

HER KAN DU FÅ MER INFORMASJON OM RETTIGHETER:

" />

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere