RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)

- Fruktose får kreftceller til å vokse

- Det er ikke nok å kutte ned kun på sukkerinntaket, mener Fedon Lindberg.

(SIDE2:) - Når man handler matvarer bør man unngå dem med høyt sukkerinnhold (hvor sukker er blant de tre første ingrediensene på listen), særlig sukkerholdig drikke (inklusiv juice), sier lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Advarer mot fruktose
Sukkerdebatten raser i disse dager når det gjelder hvordan det søte stoffet påvirker kreft. Onsdag skrev Dagbladet om den amerikanske legen David Servan-Schreiber som har skrevet boken «Anticancer». Han mener sukker, omega 6 og tilsetningsstoffer er kreftverstinger. Nå hevder også ny studie at fruktose får kreftceller til å vokse.

Bakgrunn: – Sukker er kroppens hovedfiende

Hva mener «fruktose-talsmannen?»
Sist uke publiserte nyhetsbyrået Reuters en studie som hevder at kreftceller vokser når de får fruktose, fruktsukker. De amerikanske forskerne mener at deres observasjoner kan forklare tidligere funn som har knyttet fruktoseinntak med kreft i bukspyttkjertelen.

Lindberg er en kjent forkjemper for små mengder ren fruktose, istedenfor vanlig sukker.

Så hva mener han om den amerikanske studien?

- Studien som Reuters refererer til er gjort in vitro, ikke in vivo. Det betyr at man har utsatt kreftceller (fra bukspyttkjertelkreft) for høy konsentrasjon av fruktose og sett på effekten. De har så funnet at kreftceller tar opp fruktose, og det fremmer deres vekst. Her må man være klar over et svært viktig poeng og en vesentlig svakhet ved denne studien: Fruktose fra maten oppnår aldri et høyt nivå i blodet, fordi fruktose omsettes på en helt annen måte enn glukose, mener legen og forfatteren.

Han forklarer dette med at fruktose som opptas fra tarmen kommer via blodbanen til leveren, hvor nesten alt (ca. 80%) blir enten forbrent (hvis det er behov for energi), eller omdannet til triglyserider (fettstoffer).

- Resterende 20 prosent omdannes langsomt til glukose. Prosessen krever ikke insulin og den øker ikke insulinnivået. Fruktose fører gram for gram til fem ganger mindre blodsukkerstigning enn glukose. Dermed er det ikke slik at kreftceller blir utsatt for de høye fruktosekonsentrasjonene, som er benyttet i studien. Denne in vitro studie (i reagensglass) er ikke det samme som skjer in vivo (i en levende organisme), sier Lindberg.

- Hold deg til frukt
Samtidig understreker Lindberg at det generelt ikke er bra med et høyt inntak av sukker og fruktose.

- Nordmenn har fortsatt et for høyt inntak av sukker, selv om det har skjedd en dramatisk reduksjon de sisten årene, fra 43 Kg per hode i 2000 til 33 Kg i 2009, som er meget gledelig. Imidlertid spiser nordmenn fortsatt omtrent like mye brød, pasta, poteter og ris som før.

Han forklarer at disse matvarene belaster blodsukkeret, og er uheldig også med tanke på kreft.

- Nordmenn og folk flest i den vestlige verden får for mye glukose og fruktose via sukker. Hvis man bare holdt seg til moderate mengder frukt, ville det ikke være noe problem.

Dette bør du unngå
Servan-Schreiber advarer spesielt mot mat med høy glykemisk indeks, som sukker og hvetemel.

Også Lindberg har dette på sin liste over mat du bør unngå.

- Jeg anbefaler heller små mengder (maks 12-15 gram per dag) ren fruktose, enn vanlig sukker, når man må anvende søtstoff (for eksempel i desserter). I tillegg anbefaler jeg mindre brød/bakst, poteter, ris, pasta. Det betyr totalt mindre blodsukkerbelastning. Det er ikke bare bra med tanke på overvekt, diabetes og hjertesykdom, men også når det gjelder kreft, både for å forebygge og for å hjelpe under behandling av kreftsykdom, sier Lindberg, og legger til:

- Det er ikke nok med mindre sukker. Samtidig bør man unngå hvitt brød og matvarer på fint mel, velge meget grovt brød og helst karbohydratredusert brød, spise mindre poteter, pasta og ris og heller spise mer grønnsaker, fisk, belgfrukter, nøtter. Man bør holde seg til maks 200g frukt/bær daglig.

Kreftforeningen hadde ikke mulighet til å kommentere studien om at kreftceller vokser og deler seg når de får fruktose.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere