*Nettavisen* Nyheter.

- Frykter Emilie (15) blir ulovlig immigrant

Foto: Alf Helge Jensen (Finnmarken)

Emilie Tarkiainen (15) og moren får ikke være med på klassetur til London, fordi britene tror de skal bosette seg ulovlig i landet.

05.06.10 12:32

Emilie er elev ved Tana Montessoriskole, der 10. klasse skal på tur til London. Moren Natalie Tarkiainen skal være med som en av reiselederne. Allerede i februar reiste mor og datter til Oslo for å søke om visum på den britiske ambassaden, siden de har russisk pass, skriver Finnmarken.

- De skulle svare på e-post. Derfor var vi på nett og sjekket hver dag. Men etter lang tid kom et brev i posten. Vi fikk avslag, forteller Emilie.

Begrunnelsen var at britene fryktet at Emilie og Natalie skulle bli igjen i London.

- Jeg kan ikke forstå hvorfor de vi ikke får innreise. Jeg har to barn til som blir hjemme, og vi ga ambassaden all informasjon som de ba om. Likevel mener de altså det er sannsynlig at jeg forlater andre barn for å bo ulovlig i London, forteller en oppgitt Natalie til Finnmarken.

Russisk pass
Hun har bodd i Norge i 17 år, men har ikke skaffet seg norsk statsborgerskap. Emilie har heller ikke norsk pass, siden moren er russisk og faren er finsk.

Mor og datter skal reise til Oslo for å søke om visum nok en gang. Om de får innvilget søknaden i tide, vurderer familien å reise til Stockholm for å hente visumet.

- Det utstedes i Sverige, og postgangen tar sin tid. Derfor kan vi bli tvunget til å hente passet der, ellers rekker vi ikke avreisedatoen til London, forteller Natalie.

Datoen nærmer seg med stormskritt. 13. juni reiser fem elever fra den lille klassen.

- Denne turen har vi snakket om i mange år. I 8. klasse begynte vi å samle inn penger, sier Emilie, som nå går i 10. klasse til Finnmarken.

- Trist
Skuffelsen er stor for familien, som i tillegg til å kjempe mot byråkratiet også har hatt store utlegg på å fly til Oslo. Turen til Oslo i februar kostet familien rundt 3.500 kroner.

- Når vi nå reiser ned på nytt, regner jeg med det vil koste over 7000 kroner til sammen – og det før en eventuell tur til London, sier Natalie.

- Jeg synes det er kjempetrist. Klassen reiser med tre voksne, og vi blir bare jenter. Jeg hadde sett fram til en skillelig jentetur med shopping i London, sier Emile.

- Hva gjør du om du må bli hjemme?

- Jeg vet ikke. Hele klassen reiser jo, sier Emilie oppgitt.

LES OGSÅ: Visumformidler vet ikke hvorfor Emilie og Natalie Tarkiainen ikke får innvilget søknaden.

Les flere saker på Finnmarken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag