- Fukushima er helt stabilt

Foto: HO (Reuters)

Japanske myndigheter hevder de har kontroll og at atomkraftverket er stabilt.

16.12.11 12:31

Ni måneder etter at atomulykken rammet det japanske kraftverket Fukushima, har japanske myndigheter konkludert med at kraftverket nå er stabilt.

Den japanske statsministeren Yoshihiko Noda sier at de har fått situasjonen under kontroll og at de har lyktes med å gjennomføre en såkalt kaldavstenging, etter å ha kjølt ned reaktorene med sjøvann, melder BBC.

Under kokepunktet
Det betyr at vannet som kjøler de radioaktive brenselstavene, har en temperatur under kokepunktet, hvilket innebærer at brenselet ikke kan varmes opp igjen og føre til nye radioaktive utslipp.

Fukushima-kraftverket ble hardt skadet som følge av jordskjelvet og tsunamien 11. mars tidligere i år. Som følge av skadene, inntraff det eksplosjoner i fire av kjernekraftverkets seks reaktorer. Dette førte til flere radioaktive utslipp.

80.000 evakuert
Mer enn 80.000 mennesker ble evakuert fra en sikkerhetssone rundt Fukushima da ulykken inntraff. Japanske myndigheter skal nå vurdere om noen innbyggere kan flytte tilbake til sine hjem. Men fortsatt er det målt for høye nivåer med radioaktiv stråling i noen områder.

Statsministeren skal avholde en pressekonferanse i løpet av fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.