RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Full storm i fjellet

Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Disse veiene bør du unngå hvis du skal hjem til jul.

De som ikke fikk kjørt over fjellet i Sør-Norge før lørdag kveld, bør la bilen stå. Vinden øker og skal nå full storm i løpet av natt til søndag på de fleste fjellovergangene.

Alle fjellovergangene står i fare for å bli stengt på grunn av vinden og snøen som fokker seg.

– Vinden blir sterkest langs kysten og i høyfjellet. Det blir også en del nedbør, kanskje mest i agderfylkene og i Telemark, nærmest kysten, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NTB.

På Østlandet kan det også etter hvert bli noe snø.

Full storm
Men det er altså vinden som er den største utfordringen, og det er meldt om full storm i høyfjellet i Sør-Norge, i Hordaland og Rogaland fra søndag morgen. Søndag kveld skal vinden løye noe igjen, ifølge Gislefoss. Allerede lørdag kveld er det meldt om liten storm. Over Haukeli og på riksvei 7 over Hardangervidda er det varslet at kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.

Statens vegvesen rådet folk til å ta turen over fjellet lørdag, i stedet for å vente til søndag. Ved 17-tida lørdag var fremdeles alle overgangene åpne.

– Det er meldt samme været på alle disse fjellovergangene: Filefjell, Hol-Aurland, Hemsedal, Hardangervidda og Haukelifjell, sier Stian Rosnes, vaktoperatør ved veitrafikksentralen i Bergen.

Toget går
NSB har fått ekstra stor pågang med kunder ettersom flere har valgt å la bilen stå. Selv om været blir tøft i løpet av helga, skal det mye til at togene blir stående, sier Harry Korslund, pressekontakt i Jernbaneverket.

– Vi er ganske rolige foreløpig. Vi har mye erfaring, god beredskap og flinke folk, sier Korslund til NTB.

Den største følingen med uværet får Dovrebanen og Bergensbanen.

– Cirka ni mil fra Haugastøl og vestover er det lange strekker uten snøoverbygg. Men vi har mannskaper, maskiner og utstyr på stasjonert på Finse, det er klart beredskapen er skjerpet på grunn av været og utfarten, sier han.

Lite snø
Det skal mye til før togene blir stående, men skulle været bli helt ekstremt, blir banen stengt.

– Men vi har greid å holde på Dovrebanen og Bergensbanen åpen i temmelig dårlig vær med mye snø, understreker han.

Foreløpig har det ikke falt så mye snø i høyfjellet, ifølge statsmeteorolog Kristen Gislefoss, og det er selvsagt en stor fordel for togtrafikken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere