- Gå heller til arbeidsgiver og be om permisjon

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Frps stortingsrepresentant uttrykker forståelse for de som sliter etter en skilsmisse, men advarer mot misbruk av sykelønn.

13.02.14 12:41

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) uttrykker forståelse for at folk sliter i hverdagen etter skilsmisse og samlivsbrudd, slik Karin Andersen (SV) beskriver at hun opplevde det da hun ble skilt. Men han advarer mot misbruk av sykelønnsordningen.

- Be om fri!
- Jeg ble selv skilt i 2006, og for enkelte kan et samlivsbrudd føre til sykdom. Folk reagerer ulikt på dette, men jeg tror ikke vi skal la det gå inflasjon i bruk av sykelønn. Da er det bedre å ta en samtale med arbeidsgiver og be om fri. Jeg skal like å se den arbeidsgiver som sier nei dersom du spør om velferdspermisjon da, sier stortingsrepresentanten.

Han har beskrevet sin egen skilsmisse som opprivende, men sier at han klarte seg uten sykemelding den gangen.

Het debatt
Debatten om bruk av sykefravær knyttet til sosiale problemer vekker stort engasjement. SV-politikeren Karin Andersen fortalte at hun selv gikk til legen og fikk en sykemelding i to uker i forbindelse med skilsmisse.

- Jeg var ikke syk, men hadde blitt det hvis jeg ikke hadde fått tid til å få hodet over vannet og samle meg, uttalte stortingsrepresentanten til NRK.

«En skam», «Her har en SV'er misbrukt sykelønnsordningen», «Er man psykisk sliten/deprimert, så er man i en sykdomstilstand», er noen av kommentarene fra Nettavisens lesere.

Les også: - Jeg var ikke syk, men jeg hadde blitt det

- Bør ikke ha dårlig samvittighet
- Bør Karin Andersen ha dårlig samvittighet for at hun sykemeldte seg?

- Nei, det mener jeg ikke. Men vi må se på hva som er intensjonen med sykelønnsordningen. Jeg mener man heller bør gå til arbeidsgiver og be om fri. Arbeidsgiver kan jo spørre seg hva som blir innsatsen til vedkommende dersom man skal tvinge vedkommende til å gå på jobb når man står midt oppe i det og føler at man trenger tid til seg selv eller tid å ordne praktiske ting.

Foto: Paul Weaver

Ulike behov
Tybring-Gjedde peker på at det er flere forhold som kan utløse et slikt behov. Samlivsbrudd er én ting. Dødsfall i nær familie kan være et annet eksempel. Samtidig understreker han at folks behov er forskjellige.

- Noen kan oppleve det som et positivt bidrag å gå på jobb, treffe kolleger og ha noen å snakke med framfor å sitte hjemme.

- Hvordan opplevde du din skilsmisse?

- Det er klart det var slitsomt. Men folk er forskjellige. Noen trenger lang tid. Andre kommer seg lettere videre. Mitt poeng er at man ærlig og redelig kan gå til arbeidsgiver og si hvordan man har det og hva som er behovet. Det heter velferdspermisjon, og det er en god definisjon. Arbeidsgiver har også taushetsplikt om det du forteller.

Nettavisens lesere har kastet seg inn i diskusjonen med full tyngde. Her er noen utdrag fra kommentarfeltet etter saken om Karin Andersens «skilsmisse-sykemelding»:

Ottar: «Vi mennesker er alle forskjellige, og reagerer forskjellig i ulike situasjoner. Det å være syk spenner over et vidt felt og gjelder ikke bare benbrudd eller kreft»

Helge: «Nei, det er ei skam, det er å stjele fra arbeidsgiveren, som i dette tilfellet er skattebetalerne. Vi vet hvordan vanlige arbeidere blir behandlet av staten for juks, Da er de kompromissløs, selv om reglene er noe uklare».

Jarl: «Bør nok legge inn to karensdager og sykelønn på 80 prosent av full lønn for at treskelen skal bli noe høyere».

Leif: «Mange kvinner har sykdom som hobby. Kjenner mange som elsker å prate om sykdommer. Derfor er 70% av dem mer sykemeldte enn oss menn. Kjenner man bare godt nok etter, så har man sikkert vondt ett eller annet sted».

Hamich: «Helt enig med representanten, du gjør ikke en god jobb hvis ikke du har det bra i hodet. En arbeidsgiver kan tape masse penger på en ansatt som ikke er til stedet».

Rita: «Man skal ikke undervurdere terapien i hardt arbeid. Min erfaring er iallfall at det er godt å få tankene over på noe annet, dvs jobb. Alternativet er å sitte hjemme og syns synd på seg selv, og det blir man ikke akkurat fortere frisk av.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag