- Gå og kjøp deg en dobbeltløpet hagle

Foto: Luis Alvarez (AP)/CARLO ALLEGRI (Reuters).

Dette er visepresident Joe Bidens bidrag til våpendebatten i USA.

20.02.13 21:31

Mens USAs president Barack Obama kjemper en innbitt kamp om å innføre strengere våpenlover i USA, har den frittalende visepresidenten Joe Biden gitt et interessant råd til amerikanere som er opptatt av selvforsvar.

President Obama ønsker blant annet å forby såkalte automatiske angrepsvåpen og magasiner som har kapasitet til å romme 30 skudd.

Nå har Biden forsøkt å argumentere hvorfor amerikanere ikke trenger angrepsvåpen til selvforsvar.

Biden stilte tirsdag opp på et nettmøte på Facebook hvor allmennheten kunne sende inn spørsmål. Biden fikk lest opp spørsmålene, og avga svarene på en video som er lagt ut på Internett.

- Skaff deg en hagle
En bekymret innsender, «Kate», ville vite om hennes mulighet til å forsvare seg mot kriminelle ville bli svekket om det ble vedtatt et forbud på helautomatiske angrepsvåpen.

- Kate, om du vil forsvare deg selv, så skaff deg en dobbeltløpet hagle, svarte Biden.

Biden fortalte videre at han har to hagler innelåst i et skap i huset i delstaten Delaware, og at han har gitt kona Jill klare instruksjoner om hva hun skal gjøre om det kommer ubudne gjester.

- Vi bor i et skogrikt og isolert område. Jeg sa: «Jill, om det noen gang oppstår et problem, gå ut på balkongen, ta haglen og avfyr to haglskudd utenfor huset, sa han.

- Jeg lover deg at hvem enn som kommer, så velger de ikke å komme. Du trenger ikke en AR-15 (angrepsvåpen). Det er vanskeligere å sikte. Det er vanskeligere å bruke, og du trenger faktisk ikke 30 skudd for å forsvare deg selv.

- Kjøp en hagle, kjøp en hagle, gjentok han.

Obama møter motstand
Obama ønsker å skjerpe våpenrestriksjonene ved å innføre et forbud mot såkalte angrepsvåpen, redusere magasinstørrelsen og lovpålegge bakgrunnssjekk på private våpenmesser og annen salg mellom privatpersoner.

Per dags dato er det bare et landsomfattende pålegg om bakgrunnssjekk ved salg av nye våpen, der alt skjer gjennom våpenhandlere med lisens, mens bruktmarkedet i mange delstater er uregulert.

Den tiltenkte hensikten med strengere våpenregulering, er å innføre tiltak som vil avverge framtidige skolemassakre. Våpendebatten blusset opp for alvor etter at 20 barn og seks voksne ble skutt og drept på Sandy Hook barneskole i Newtown i desember måned.

Men Obama møter mye motstand i Kongressen og fra den mektige våpenlobbyen, som er motstandere av å forby angrepsvåpen og høykapasitetsmagasiner.

Ikke første gang
Dette er ikke første gangen at Biden uttaler seg om hagle. I forrige måned sa Biden det kunne være lurt å kjøpe ammunisjon ved et eventuelt katastrofescenario som et jordskjelv, som kunne føre til stor uro og opptøyer.

- Om du vil holde folk i live, så kjøp noen hagleskudd, sa han.

Kilder: The White House, The Guardian, The Times.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.