RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gaddafi ber FN om hjelp

Foto: MAX ROSSI (Reuters)
Sist oppdatert:
Den tidligere diktatoren ber FNs sikkerhetsråd om beskyttelse.

FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjon 1973 tidligere i år, som tillot et mandat om å beskytte sivilbefolkningen mot Muammar al-Gaddafi med alle nødvendige midler.

Nå har Gaddafi selv bedt Sikkerhetsrådet om hjelp. Den tidligere diktatoren skal ha sendt en skriftlig anmodning til Sikkerhetsrådet om at Sirte skal beskyttes mot Natos bombetokter, melder BBC. Sirte er Gaddafis hjemby, og det spekuleres på at eksdiktatoren skjuler seg enten der eller i ørkenbyen Bani Walid.

Møter kraftig motstand
Opprørerne forsøker å innta de to byene, men møter kraftig motstand fra de Gaddafi-lojale styrkene. Leder for Det nasjonale overgangsrådet (NTC), Mustafa Abdul Jalil, sier imidlertid at mange av Gaddafi-soldatene har flyktet til ørkenbyen Sabha.

- Det kommer til å bli voldsomme kamper i Sabha med utstyr som vi ennå ikke har, og vi ber om mer utstyr for å gjenerobre disse posisjonene, sier han i en uttalelse.

Videre sier Jalil at Gaddafi er i besittelse av «alt gullet», og vil planlegge nye angrep på byer og oljefelt.

Sarkozy og Cameron på besøk
Samtidig har opprørerbevegelsen i Libya fått sitt første statsbesøk etter at Gaddafi-regimet falt i forrige måned.

Den britiske statsministeren David Cameron og Frankrikes president Nicolas Sarkozy ankom Libyas hovedstad Tripoli torsdag formiddag, melder The Times.

De to statsmennene var de fremste pådriverne av militærintervensjonen i Libya.

Sarkozy og Cameron skal ha samtaler med lederne i Det nasjonale overgangsrådet (NTC) i Tripoli, før de reiser videre til Benghazi, som var opprørernes høyborg før de klarte å jage Muammar al-Gaddafi ut av hovedstaden.

Nyter enorm popularitet
Cameron og Sarkozy skal også besøke en rekke sykehus under Libya-oppholdet. De to statslederne nyter enorm popularitet blant den libyske befolkningen. På mange av Tripolis husvegger er det skriblet slagord som «Merci Sarkozy!» og «Thank you Britain!»

Sarkozy og Cameron har flere hundre sikkerhetsfolk med i følget, og vil bære skuddsikre vester under store deler av oppholdet.

NTC-sjef Mustafa Abdul Jalil forsikrer også om at statslederne er i trygge hender under besøket i Libya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere