*Nettavisen* Nyheter.

- Gaddafi er enten i det sørlige Tripoli eller i hjembyen

FLYKTET: Abdessalam Jalloud har flyktet til Italia og mener og vite hvor Gaddafi kan befinne seg. Foto: VINCENZO PINTO (Afp)

Tidligere statsminister forteller hvor han tror den forhatte lederen kan befinne seg.

25.08.11 22:49

Abdessalam Jalloud flyktet fra Tripoli og har oppholdt seg i Italia siden forrige lørdag, skriver AFP.

Muammar al-Gaddafis tidligere statsminister sa under en pressekonferanse i Roma torsdag at Gaddafi sannsynligvis ikke befinner seg i det sentrale Tripoli lenger.

- Han har nå fire mennesker rundt seg. Det er to muligheter. Enten gjemmer han seg i den sørlige delen av Tripoli eller så har han forlatt byen for en stund siden. Han kan også ha flyktet til grensen mot Algerie eller i Sirte eller Sabha og han vil krysse ørkenen.

Jalloud uttaler at han har kontakter i det nasjonale overgangsrådet og har fått deres velsignelse for å oppfordre Libyere til å gjøre opprør mot Gaddafi og skaffe støtte internasjonalt.

- Omringet
Tidligere torsdag omringet en gruppe opprørere en leilighet i Tripoli i nærheten av Muammar al-Gaddafis hovedkvarter Bab al Aziziyah. Opprørerne sa de trodde at Gaddafi gjemte seg i bygningen sammen med noen av sønnene sine, meldte Reuters.

Les også: Opprørere: - Gaddafi er omringet.

Torsdag ettermiddag skriver The Guardian at rundt 1.000 opprørssoldater tar del i en voldsom kamp mot Gaddafis soldater i dette området. Opprørerne har omringet to bygninger og angriper disse bygningene.

Nato-bombing
Opprørsstyrkene skal torsdag kveld ha stormet distriktet Abu Salim i Tripoli, der mange av de gjenværende styrkene til Gaddafi befinner seg. Nato skal ha angrepet en bygning i området før opprørerne rykket inn.

Det kommer også meldinger om at Nato skal ha bombet Gaddafis hjemby Sirte.

I trygghet
Gaddafis talsmann Moussa Ibrahim ringte til AP og fortalte at den libyske lederen er i trygghet og leder kampene mot opprørsstyrkene.

Lederen selv uttalte i et kort radiointervju på libysk TV torsdag at Libya er «for det libyske folk og ikke for agenter, ikke for imperialismen, ikke for Frankrike ikke for Sarkozy og ikke for Italia.» ifølge Al Arabiya.

Han ba libyere marsjere mot Tripoli og befri byen fra «rotter, korsfarere og vantro.»

Det nasjonale overgangsrådet tilbyr har fått hjelp av en forretningsmann fra Benghazi for å tilby en belønning på rundt syv millioner kroner til den som kan fange Gaddafi. Død eller levende.

- 20.000 drepte
Lederen for det nasjonale libyske overgangsrådet gikk torsdag ut med et anslag på antall drepte.

- Over 20.000 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i Libya, sier Det nasjonale overgangsrådets leder, Mustafa Abdul Jalil, ifølge den arabiske TV-kanalen Al Arabiya.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.