RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gaddafi har godtatt fredsplan

Foto: NTSWE MOKOENA (Reuters)
Sist oppdatert:
Det opplyser Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Libyas leder Muammar Gaddafi har godtatt et «veikart» til en fredsplan fra Den afrikanske union (AU). Det opplyser Sør-Afrikas president Jacob Zuma, ifølge CNN.

Hovedpunktet i avtalen er en øyeblikkelig våpenhvile, humanitær hjelp, beskyttelse av utlendinger og en dialog mellom regjeringen og opprørerne om en politisk løsning, melder BBC News.

Zuma og tre andre ledere fra Den afrikanske union møtte Gaddafi søndag. Utsendingene fra AU reiste mandag til Benghazi for å presentere planen for opprørerne.

En talsmann for opprørerne sier til BBC at avtalen vil bli studert nøye, men at den ikke kan aksepteres dersom Gaddafi eller noen av hans sønner beholder makten i landet.

Ifølge utsendingene fra AU ble også Gaddafis eventuelle avgang diskutert, men det står ingenting om dette i fredsavtalen.

- Jeg kan ikke si noe mer om dette først og fremst fordi jeg ikke var en del av de diskusjonene, og jeg mener at dette må forbli fortrolig mellom partene som er involvert, uttalte Ramtane Lamamra, AUs kommisær for fred og sikkerhet, fra Tripoli ifølge Al Jazeerea og Reuters.

- Det er opp til de libyske folk å velge sin leder på demokratisk vis, la han til.

Fredsmeglere fra Den afrikanske union (AU) ankom mandag Benghazi for å innlede samtaler med opprørerne. På flyplassen ble de møtt av demonstranter som hilste initiativet velkommen, men krevde Muammar Gaddafis avgang, melder Al Jazeera.

Den internasjonale koalisjonen som med FN-mandat angriper Gaddafi-regimets militære styrker, var også søndag på vingene og skal ifølge Nato ha bombet 25 av regimets stridsvogner nær Ajdabiya og Misratah.

Nato beskriver situasjonen for innbyggerne i Ajdabiya og særlig Misratah som desperat.

- For å hjelpe sivilbefolkningen i disse byene fortsetter vi å ramme disse styrkene hardt, med 11 stridsvogner ødelagt i dag idet de nærmet seg Ajdabiya og 14 stridsvogner ødelagt denne morgenen i utkanten av Misratah, uttalte en talsmann for den internasjonale militære operasjonen søndag. Nato har døpt militæroperasjonen «Unified Protector».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere