RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gaddafi har kjemiske våpen

Sist oppdatert:
Og han er ikke redd for å bruke dem, ifølge Libyas avgåtte justisminister.

SISTE: Det ryktes nå at Muammar Gaddafi skal være skutt. Og oljeprisen har sunket med mer en to dollar per fat på grunn av dette. Hvor ryktet har sin opprinnelse fra vites ikke og det er ingen nye rapporter som indikerer at ryktet er sant, melder Reuters .

Mustafa Abdel Galil, som gikk av som utenriksminister i Libya mandag, advarte torsdag om at Muammar Gaddafi har biologiske og kjemiske våpen.

- Han vil ikke nøle med å bruke dem, sier han, melder Al Jazeera.

Under press
Han frykter for hva Gaddafi under et så sterk press kan gjøre.

- Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet og FN til å forhindre at Gaddafi går videre med sine planer, sier han.

Den tidligere justisminister tror Gaddafi kan finne på hva som helst.

- Mot slutten, når han blir ordentlig presset, kan han gjøre hva som helst. Jeg tror Gaddafi vil brenne alt som ligger igjen etter ham, sier han.

- Brudd på menneskerettighetene
FNs kommissær for menneskerettigheter vil avgjøre om det skal sendes et internasjonalt team for å undersøke de påståtte bruddene på internasjonale menneskerettigheter i Libya på et møte i Genève fredag.

Torsdag ettermiddag holdt Gaddafi sin tredje tale i løpet av tiden demonstrasjonene i landet har pågått. Der hevder han at Al-Qaida står bak opprøret i det nordafrikanske landet.

- Det er åpenbart at dette (opprøret) er ledet av Al-Qaida. Få kontroll på barna deres og hold dem hjemme, sier han.

Han sier også at de som står bak demonstrasjonene i Libya er ettersøkt av amerikanske myndigheter siden de er medlemmer av Al-Qaida.

- Folk med en hjerne ville ikke ha deltatt i disse protestene. Det er barn som har fått ulovlige, hallusinerende piller, sier han.

- Passer på oljen
Torsdag ettermiddag kom det også en melding om at demonstranter har tatt kontroll over landets viktigste oljelager øst for hovedstaden i byene Ras Lanuf og Marsa El Brega, melder Reuters.

Demonstrantene skal ha sagt at de beskytter oljen. Det spekuleres også i om Gaddafi vil ødelegge landets oljereserver på grunn av opprøret som nå foregår mot han.

Norsk los sitter fast
En norsk los sitter fast ved et oljelager i Libya. Han jobber som los på oljeterminalen Zueitina, hvor han nå sitter fast sammen med 63 andre utlendinger. Han frykter at basen han befinner seg på vil bli angrepet av demonstranter, melder VG Nett.

- Vi fikk akkurat melding på BBC at opprørere har tatt kontroll over oljeinstallasjonene i Ras Lanuf og Marsa el Brega. Det er bare 35 kilometer herfra. Nå er vi så nervøse at vi er iferd med å gå i senk. Vi er i sjokk nå, sier Jan Paulsen fra Skien til VG Nett.

Ingen UD-hjelp
Han har foreløpig ikke fått noe hjelp fra Utenriksdepartementet.

Jeg har hatt kontakt med UD en rekke ganger. De sier de skal gjøre noe, men ingenting skjer. Nå er vi så redde. De mener jeg må komme meg til Tripoli, men det er 88 mil unna, og det skjer så mye på den strekningen, sier Paulsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere