*Nettavisen* Nyheter.

- Gaddafi kan ha blitt utsatt for sodomi

Foto: Stillbilde/famsimile Global Post

Gaddafi ble brutalt angrepet med en gjenstand mens han ennå var i live.

25.10.11 21:31

Den kanadiske avisen Global Post har analysert én av videoene som ble filmet med mobilkamera under pågripelsen av Muammar al-Gaddafi forrige torsdag.

Bildene viser at den tidligere diktatoren blir utsatt for omfattende overgrep.

En gruppe soldater herjer med en svært svekket og blodig Gaddafi, og stillbildene viser at en soldat forsøker å stikke en gjenstand opp i baken på Gaddafi.

Global Post slår fast etter å ha analysert bildene at Gaddafi ble utsatt for sodomi, og at gjenstanden enten var en kniv, et verktøy eller enden av et skytevåpen.

- Dødsfallet skal etterforskes
Menneskerettighetsorganisasjoner stiller seg svært kritiske til behandlingen av Gaddafi, og krever at dødsfallet blir gransket.

- Vi har bedt om og heldigvis fått noen løfter om at Gaddafis død skal etterforskes. Det er ikke sannsynlig at han ble drept i kryssild. Det er faktisk mye mer sannsynlig at han og sønnen ble henrettet etter at de hadde blitt tatt til fange, sier Europadirektør for Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen.

Obduksjonsrapporten konkluderer med at Gaddafi døde som følge av skuddskader i hodet og mageregionen.

Det nasjonale overgangsrådet (NTC) har tidligere opplyst at Gaddafi ble drept i en kryssild, men mye tyder på at diktatoren ble utsatt for en regelrett likvidering.

- Det er ikke likegyldig hva som skjedde med den tidligere diktatoren. Hele poenget med det Nato-støttede opprøret var at de skulle gå fra tyranni til en stat med menneskerettigheter, og ikke fra et overgrepsregime til et annet overgrepsregime, sier Egeland.

- Ødelegger vår revolusjon
Mange libyere reagerer også kraftig på den brutale behandlingen av Gaddafi, og mener opprørsstyrkene gikk altfor langt da de mishandlet den forhatte diktatoren.

- Disse menneskene ødelegger vår revolusjon, sier en opprørssoldat, skriver The Times.

- Vårt rykte blir ødelagt over hele verden som følge av handlingene til noen få mennesker. Ja, vi ønsket ham død, men ikke på denne måten, sier soldaten.

53 individer likvidert
Human Rights Watch har vært til stede i Libya siden borgerkrigen brøt ut for et halvt år siden. De har avdekket omfattende overgrep begått av begge sider. I helgen avdekket organisasjonen at et titall Gaddafi-tilhengere hadde blitt likvidert i et hotell i Sirte.

- Dette var 53 individer som ble funnet av våre medarbeidere som har gjort en stor innsats helt siden opprøret brøt ut i Libya. De har avdekket store menneskerettighetsbrudd på begge sider, sier Egeland.

Human Rights Watch uttrykker stor uro for at Overgangsmyndighetene i Libya ikke har kontroll over alle de ulike militsgruppene som utgjør den såkalte opprørsstyrken.

- Nå har vi flere i Libya som passer på at Overgangsrådet og at opprørsstyrkene ikke fortsetter overgrepene. Det mest nedslående nå er den massakren i hotellet hvor de ble funnet med bakbunnet hender og åpenbart henrettet, sier Egeland.

- Libyas største problem i dag er at man ikke har kontroll med våpnene og disse opprørssoldatene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag