- Gaddafi-kolonne krysset grensen til Niger

Foto: MAX ROSSI (Reuters)

Rundt 250 av Gaddafis militærkjøretøy skal ha krysset grensen til Niger.

06.09.11 21:31

Franske og nigerske militærkilder opplyser til Reuters at en kolonne med mellom 200 og 250 militærkjøretøy krysset den nigerske grensen og ankom byen Agadez sent mandag kveld.

Det er ennå uklart om den forhatte diktatoren eller familiemedlemmer er med i kolonnen som skal ha krysset grensen til Niger.

- Han er i Libya
Men Muammar al-Gaddafis talsmann hevdet mandag kveld at den tidligere libyske lederen fortsatt befinner seg i Libya.

- Han befinner seg på et sted som ikke kan nås av disse irritable gruppene, og han er i Libya, sa Gaddafis talsmann, Moussa Ibrahim, til Arrai TV som har base i Syria.

Gaddafis militærkolonne skal ha fått eskorte av den nigerske hæren, melder BBC. En innbygger i den nigerske byen hevder overfor nyhetsbyrået AP at militærkolonnen besto av flere titalls lastebiler fylt med libyske soldater.

Ingen av påstandene er bekreftet fra offisielt hold.

- Kan ha reist med kolonnen
I Tripoli spekuleres det på at flere av Gaddafis nære støttespillere kan ha reist med kolonnen, ettersom denne ruten gjennom ørkenen er den mest sannsynlige fluktruten ut av Libya, opplyser BBCs korrespondent i Tripoli Kevin Connolly.

Det vestafrikanske landet Burkina Faso, som deler grense med Niger, har allerede innvilget asyl for den forhatte diktatoren.

- Får lite hjelp av Nato
Kilder i Tripoli hevder at Nato må ha vært klar over at Gaddafi-regimets militærkjøretøy reiste gjennom ørkenen og krysset grensen til Niger.

The Washington Post skriver at opprørernes jakt på Gaddafi er kaotisk og dårlig koordinert.

- Libyere som er involvert i jakten, sier at de ikke får mye hjelp av Nato. Det til tross for alliansens hypermoderne elektroniske og luftovervåkingsmetoder. I stedet baserer de seg på en flod av etterretning fra informanter og vitner, men ser ut til å slite med å behandle, vurdere og dele all informasjonen som kommer inn, skrev The Washington Post før det ble kjent at kolonnen angivelig hadde krysset grensen til Niger.

Kontroll over fire byer
Gaddafis soldater har ennå kontroll over de fire byene Sirte, Bani Walid, Jufra og Sabha.

Opprørerstyrkene har samlet seg rundt Gaddafi-tilhengernes siste skanse, men har så langt ikke rykket inn i noen av byene. Det nasjonale overgangsrådet (NTC) ønsker å forhandle om en fredelig avslutning på borgerkrigen, men så langt har ikke forhandlingene ført noe vei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.