*Nettavisen* Nyheter.

- Gaddafi på diskret spasertur i Tripoli

Foto: Bullit Marquez (Ap)

Muammar al-Gaddafi hevder han har vandret rundt i Tripolis gater.

24.08.11 15:31

Slaget om Tripoli går inn i sin fjerde dag onsdag, og opprørerne har tatt kontroll over Gaddafis hovedkvarter i hovedstaden.

Men Gaddafi er ikke å finne. Nå hevder Gaddafi at han har vært ute på en spasertur i Tripoli.

- Ikke farlig i Tripoli
- Jeg har vært ute en diskret tur i Tripoli, uten å bli sett av folk, og jeg følte ikke at Tripoli er noe farlig, sa Gaddafi i lydopptak som ble sendt på TV-kanalen al-Rai.

Videre sa Gaddafi at han var nødt til å trekke seg ut av hovedkvarteret av taktiske årsaker etter at Nato hadde bombet området, skriver den arabiske avisen Al Arabiya.

Det er ennå uklart om Gaddafi og familien befant seg i hovedkvarteret under bombeangrepene.

- Et tidsspørsmål før han blir tatt
Det er ingen som vet hvor Gaddafi befinner seg i øyeblikket, men det er antatt at Gaddafi-familien har en rekke skjulesteder rundt i Tripoli og andre steder i Libya, deriblant i oberstens hjemby Sirte. Talsmann for opprørerne mener det bare er et tidsspørsmål før Gaddafi blir pågrepet.

Opprørerne gjennomsøkte hovedkvarteret til Gaddafi tirsdag kveld, og erklærte dermed seier over Gaddafi. Men flere journalister i Tripoli sier det pågikk noen kamphandlinger i byen i løpet av natt til onsdag.

Samtidig meldes det om at Nato har gjennomført bombeangrep mot en rekke posisjoner i Tripoli onsdag morgen, melder BBC.

Det pågår også kamper i den sørlige byen Sabha, hvor Gaddafi-tilhengerne fortsatt har et fotfeste. Gaddafis talsmann, Moussa Ibrahim, sa i en uttalelse til TV-kanalen Al-Urubah at 6000 frivillige har nylig ankommet Libya for å kjempe for Gaddafi.

Anerkjenner Overgangsrådet
En rekke land har de siste dagene anerkjent Det nasjonale overgangsrådets som Libyas legetime myndighet. Norge anerkjent rådet tirsdag.

- Norge anser at Det nasjonale overgangsrådet i Libya (NTC) på det nåværende tidspunkt er den legitime myndigheten i Libya og vi vil forholde oss til dem på grunnlag av dette, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

- Vi må se fremover. Så snart situasjonen i Libya tillater det er det viktig å få etablert en bred og samlende overgangsregjering som kan styre landet gjennom den kommende overgangsfasen, sier utenriksministeren.

- Eksisterer to maktgrupper
Russlands president Dmitrij Medvedev mener imidlertid at det fortsatt eksisterer to maktgrupper i Libya, og oppfordrer partene til å forhandle.

Medvedev understreker at Gaddafi fortsatt har en viss maktinnflytelse i Libya, til tross for opprørernes nylige suksess. Men presidenten sier han også vurderer å opprette en formell kontakt med opprørerne dersom de klarer å samle landet.

400 mennesker har blitt drept og 2000 skadd i løpet av slaget om Tripoli, ifølge opprørerne.

Underjordiske tunneler
Ifølge flere medier har Gaddafi et enormt nettverk med underjordiske tunneler og bunkere under Tripoli. De underjordiske tunnelene skal strekke seg fra hovedkvarteret til viktige regjeringsbygg, flyplasser, havnen og militærbaser.

En av tunnelene skal angivelig strekke seg fra hovedkvarteret til Rixos Hotel, som har blitt benyttet av utenlandske journalister under den seks måneder lange borgerkrigen.

Det er satt opp veisperringer rundt hele hovedstaden, men Gaddafi kan trolig komme seg ut av Tripoli via de underjordiske tunnelene, og eventuelt rømme til hjembyen Sirte, som fortsatt styres av Gaddafi-tilhengere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.