*Nettavisen* Nyheter.

- Gaddafi prøvde å selge 25 tonn med gull

Foto: ANTONY NJUGUNA (Reuters)

Libyas tidligere sentralbanksjef tror Muammar al-Gaddafi forsøker å flykte over grensen til Algerie.

25.08.11 21:31

Den forhatte diktatoren Muammar al-Gaddafi vil forsøke å selge unna Libyas gullreserver for å kjøpe beskyttelse og skape kaos i landet, hevder den tidligere libyske sentralbanksjefen i et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera.

Den tidligere sentralbanksjefen Farhat Bengdara, som har allierte seg med opprørerne, sier Gaddafi har nylig forsøkt å selge 25 tonn med gull til en venn av ham.

- Min venn fortalte meg det, og jeg forslo at han avslår tilbudet. Min venn avviste henvendelsen umiddelbart. Men dette gir en klar indikasjon, sier den tidligere banksjefen, uten å utdype hvem denne vennen er.

- Flykter mot Algerie
Bengdara sier Libya sitter på gullreserver til en verdi av ti milliarder dollar, og at Gaddafi kan ha forsynt seg av gullbeholdningen.

Videre sier Bengdara at han tror Gaddafi har flyktet fra Tripoli, og at han muligens forsøker å flykte over grensen til Algerie.

- Nå er målet hans å betale og bestikke noen stammer og militante grupper i bytte mot beskyttelse, og for å skape enda mer kaos, sier han.

Den tidligere banksjefen, som er direktør for den italienske banken UniCredit, anslår at Libya trenger mellom fem og syv milliarder dollar i overgangslån for å gjenopprette landets banksystemer, samt betale for importvarer.

- Vi trenger ingen donorer. Libya er et rikt land, sier Bengdara.

Men det vil kunne ta måneder før de libyske verdiene blir tilgjengelige, ettersom det kreves en ny FN-resolusjon for å frigjøre pengesummene.

Klappjakt på Gaddafi
I Tripoli pågår det nå en intens jakt på Gaddafi og familiemedlemmene. Det nasjonale overgangsrådet har utlovet en dusør på 1,7 millioner dollar på Gaddafi.

FNs sikkerhetsråd vedtok i februar måned Resolusjon 1973. Resolusjonen inneholder et mandat til å beskytte sivilbefolkningen mot Gaddafi med alle nødvendige midler.

Kritiske røster har hevdet at Nato har gått ut over sitt mandat i krigføringen i Libya ved å angripe Gaddafi. Og i sluttfasen av krigen har det blitt kjent at Nato bistår opprørerne med etterretningsinformasjon i jakten på Gaddafi, samt gjennomført bombeangrep mot diktatorens hovedkvarter i Tripoli.

Britiske aviser skriver også at Storbritannias spesialsoldater deltar aktivt i klappjakten på Gaddafi.

- Uklart FN-mandat
Ekspert på FN-resolusjoner, Geir Ulfstein, tror ikke de siste hendelsene vil høste noe kritikk i forhold til tolkningen av FN-mandatet.

- Mandatet er ikke veldig presist. Det går på å beskytte sivile og beskytte denne flyforbudssonen. Hvor langt man kan gå i å angripe Gaddafi i forhold til å beskytte sivile, er ikke veldig klart. Nå forfølges den logikken som har ligget der hele tiden, nemlig at Gaddafi og hans styrker er legitime mål, sier professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo til Nettavisen.

- Men hvordan tolker du FN-mandatet?

- Jeg mener at mandatet går på å beskytte sivile, og ikke å kaste Gaddafi. Så langt jeg kjenner til, så har det ikke vært store protester fra andre land mot at Nato-styrkene beleirer Gaddafi på bred front. Det er klart at det har vært noe kritikk, blant annet fra de landene i FNs sikkerhetsråd som avholdt fra å stemme, sier Ulfstein.

Kilder: The Times, Al Jazeera , Associated Press.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.