*Nettavisen* Nyheter.

- Gaddafi var verdens rikeste

Foto: MAX ROSSI (Reuters)

Verdens soleklart rikeste mann, ifølge det libyske overgangsrådet.

27.10.11 07:19

Skal vi tro offisielle kilder fra den Libyske overgangsregjeringen, hadde den avdøde diktatoren stukket unna en formue på over 200 milliarder dollar, eller over 1.100 milliarder norske kroner.

Disse verdiene skal ha blitt plassert i eiendom, aksjer og bankkonti rundt om i hele verden.

Det tilsvarer cirka 30 000 dollar per innbygger i Libya, og beløpet er dobbelt så høyt som det vestlig etterretning først hadde anslått. Ifølge LA Times skal disse opplysningene være troverdige.

Eide all oljen
Eneherskeren i det oljerike afrikanske landet gjennom 41 år hadde total kontroll over verdiene som ble generert gjennom statlig salg av olje. Det handler om de største oljereservene i hele Afrika, og dermed gikk befolkningen glipp av enorme summer.

Dersom disse opplysningene viser seg å være sanne, kommer Gaddafi til å gå inn i historiebøkene som en av de grådigste og mest bisarre lederne et land har hatt i moderne tid, og vil kunne sammenlignes med diktatorer som Mobutu Sese Seko i Zaire eller Ferdinand Marcos i Filippinene.

Avsløringene om Gaddafi og den vanvittige korrupsjonen i kjølvannet av hans maktepoke, kan forårsake mye sinne og vantro i det som kan bli verdens yngste demokrati. En tredjedel av innbyggerne lever i dag under fattigdomsgrensen.

Vanskelig å få pengene tilbake
Selv om Gaddafis investeringer kan virke som en gyllen mulighet for overgangsregjeringen, kan det bli vanskelig å få overført verdiene tilbake til det libyske folket innen rimelig tid. Verdiene er nemlig fryst, og kan kun tilbakeleveres til den rettmessige eier.

Amerikanske og Europeiske myndigheter uttalte fredag at det hadde alle intensjoner om å overlevere fryste verdier til den libyske overgangsregjeringen.

Så langt har FN godkjent at 1,5 milliarder dollar fra konti i USA kan leveres tilbake, men Obama-administrasjonen har kun tilbakelevert 700 millioner av det beløpet, sier talskvinne for det amerikanske finansdepartementet, Marti Adams, til LA Times.

Enkelte Afrikanske land var motvillige til å fryse libyske verdier av lojalitet til oberst Gaddafi. Andre fryktet at ved å fryse libyske eiendeler, kunne de risikere å skyte seg selv i foten, og det ville gå ut over egne økonomiske forhold.

Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton fortalte til en NBC-reporter på torsdag at opprørerne var bekymret for at Gaddafi fortsatt kunne betale leiesoldater med gull han hadde tatt med seg på flukten, og dermed forlenge borgerkrigen i landet.

Den problemstillingen er lite aktuell i dag. Borgerkrigen er i sluttfasen, og opprørerne vil fortsette å lete etter verdiene som lederen stjal fra dem.

Det gjenstår å se hvor mye avsløres i tiden som kommer, men noen hemmeligheter om hans sinnsyke korrupsjon døde uansett med obersten forrige

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.