*Nettavisen* Nyheter.

- Gaddafis kommandosentral bombet

Foto: IMED LAMLOUM (Afp)

Diktatoren skal ikke ha vært et mål.

21.03.11 10:44

Luftstyrker skal natt til mandag ha truffet en tre-etasjes bygning i Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli, melder Al Jazeera.

Bygningen som ble bombet skal ligge om lag 50 meter fra et telt hvor Gaddafi pleier å ta imot sine gjester.

- Gaddafi var ikke målet
Ifølge CNN skal ikke målet ha vært å treffe Gaddafi selv, men kun deler av hovedkvarteret. Bygningen som ble truffet, skal ha fungert som Gaddafis militærkommando- og kontrollsenter, ble fullstendig ødelagt.

USAs viseadmiral Bill Gortney fortalte på en pressekonferanse søndag at Muammar Gaddafi ikke er et mål i bombeangrepene til de internasjonale styrkene, melder Al Jazeera.

Gaddafis egen residens skal være like ved bygningen som ble truffet av bomben natt til søndag.

- Dette var et barbarisk bombeangrep som kunne ha rammet hundrevis av sivile som er samlet i residensen til Muammar al-Gaddafi, rundt 400 meter unna bygningen som ble truffet, sa den libyske talsmannen Moussa Ibrahim ifølge NTB.

Fraktet pressen
Libyske tjenestemenn skal ha sørget for at journalister i hovedstaden fikk se hva som hadde skjedd med egne øyne. Pressen ble kjørt til stedet i busser. CNNs reporter Nic Robertson var en av journalistene som fikk se ødeleggelsene. Robertson rapporterte tidlig mandag morgen at to sirkulære hull i bygningen kan tyde på at den den ble truffet av såkalte cruise-raketter under angrepet.

Ingen skal ha blitt skadet i angrepet. Bygningen skal befinne seg kun 100 meter fra en statue av en knyttet neve som knuser et jagerfly som har påskriften «USA». Dette er et monument som symboliserer amerikanernes bombing av Libya for 25 år siden, i 1986 hvor et amerikansk fly ble skutt ned, skriver Al Jazeera.

Beordret våpenvile
Angrepet skjedde til tross for at diktatoren søndag kveld beordret våpenhvile i landet. Også flere eksplosjoner skal ha rystet Tripoli søndag kveld. Storbritannias forsvarsdepartement fortalte at en av deres ubåter hadde gått til angrep på det libyske luftforsvaret.

Sender soldater
Angrepene i Libyas hovedstad kom to dager etter at FNs sikkerhetsråd godkjente en internasjonal militæraksjon i landet. Mandag drar 120 norske menn og kvinner fra det norske forsvaret for å delta i operasjonene i Libya. Det blir også sendt seks norske F-16-fly til det nordafrikanske landet. Tilsammen ti land sender soldater til Libya i tillegg til Norge er dette USA, Storbritannia, Frankrike, Italia, Belgia, Spania, Canada, Danmark og Qatar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag