RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gammeldags narkotikapolitikk

Foto: Colorbox.com (Nettavisen)
Sist oppdatert:
På ti år har bruken av kokain tredoblet seg blant 20-åringene. - Narkotikapolitikken er utdatert, sier Unge Venstre og Kristoffer Joner.

(YEYE): Forrige uke la Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) frem en ny forskningsrapport som viser at narkotikabruken blant ungdom går ned. Siden år 2000 har andelen ungdom som har prøvd hasj sunket med hele 7,8 prosentpoeng. Tallene fra 2006 viser at kun 2 prosent av ungdom under 20 år har prøvd kokain.

Dramatisk økning i kokainbruk
Men hos de over 20 er tendensen motsatt: Rapporten viser at andelen folk i 20-årene som har prøvd hasj har økt med over 50 prosent på åtte år. Verre er det med kokainbruken: antall 20-åringer som har prøvd kokain, har tredoblet seg i samme perioden.

Les mer:En av ti nordmenn sniffer kokain
Les mer:Rekordøkning i narkobeslag

Se video på TV 2 Sumo: (Artikkelen fortsetter under videovinduet).

204314

Vil ha heroin på resept
- Dagens narkotikapolitikk er utdatert, og nytteløs. Det er på tide å tenke nytt, sier Anne Solsvik, leder i Unge Venstre. Hun vil tenke utradisjonelt og gi heroin på resept. – Mange av de som er tunge rusmisbrukere av for eksempel heroin, kan ikke avvennes gjennom behandling. Disse bør kunne få heroin på resept. Medisinsk bruk bør legaliseres, mener Solsvik.

Det er ikke Ungdom Mot Narkotika (UMN) enig i. – Å legalisere narkotika er en veldig dårlig ide. Flere land som har liberalisert sine lover, har merket en negativ effekt. Nederland har store problemer, og i England har det blitt såpass alvorlig at man nå vil gå tilbake til en kriminalisering av narkotiske stoffer, sier UMN-leder Stian Breivik.

- Forebyggende arbeid hjelper
På søndag uttalte skuespiller Kristoffer Joner at han er oppgitt over norsk narkotikapolitikk. - Kampen som føres for et rusfritt Norge er nytteløs, og målet er fullstendig urealistisk, sa Joner til Dagbladet. Unge Venstres leder er helt enig med Joner. - Et rusfritt samfunn er noe vi aldri vil kunne oppnå. Derimot er det viktig å ha nulltoleranse for den dårlige behandlingen mange narkomane opplever. Vi må sette oss inn i rusmisbrukernes situasjon og forsøke å hjelpe dem, istedenfor å dømme de, mener Solsvik.

UMN-lederen rister på hodet av Solvik og Joners beskrivelse av narkotikapolitikken. - At ingen har klart å få et rusfritt samfunn, betyr ikke at man bare skal gi opp. Dette er veldig lite gjennomtenkte utsagn fra Joner og Solviks side. Se bare på kreftforskningen. At man ikke har funnet en fullgod kreftvaksine kan jo ikke bety at man må gi opp!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere