- Gaza-aktivist skulle etablere Hamas-styrke

Foto: Scanpix/Wikipedia Commons (fotomontasje)

Israel hevder en tidligere amerikansk soldat var med på Gaza-konvoien for å hjelpe Hamas med militærtrening.

09.06.10 17:51

I forrige uke ble ni mennesker om bord på fredskonvoien Mavi Marmara skutt og drept da israelske elitesoldater stormet skipet.

En tidligere amerikansk soldat, Ken O’Keefe (40), er én av fem personer om bord på fredskonvoien som Israel knytter opp mot militære elementer på Gazastripen.

- Etablere elitestyrke
Israelske myndigheter hevder nemlig at O’Keefe hadde mer enn fredelige intensjoner med sin reise til Gazastripen forrige mandag.

- Israel Defence Force (IDF) kan melde at Ken O’Keefe, en amerikansk og irsk statsborger, er en operatør på vegne av Hamas. Hans mål om bord på fredskonvoien i forrige uke var å komme seg til Gaza for å etablere og trene en Hamas-elitestryke som skal brukes mot Israel, sier talsperson for IDF, Bjørn Hermann, til Nettavisen.

O’Keefe har imidlertid avvist påstanden om at han skal etablere en elitestyrke for Hamas.

- Jeg har rett til å møte de jeg ønsker å møte. Og bare fordi jeg møter noen, så betyr ikke det at jeg støtter deres prinsipper, sier O’Keefe i sitt forsvar.

Se hele intervjuet nederst i saken.

O’Keefe har tidligere bekreftet overfor britiske The Times at han har ved en tidligere anledning truffet Hamas-leder Ismail Haniya.

Tok hånd om soldater
40-åringen innrømmer også at han håndterte to israelske elitesoldater om bord på Mavi Marmara da den islamistiske gruppen IHH angivelig beordret et motangrep.

- Vi ble fortalt at vi skulle arrestere dem dersom de kom om bord, har O’Keefe sagt til The Times.

O’Keefe har sagt at han blant annet fratok to israelere våpnene under aksjonen.

Les også: Fredsgruppe knyttes til tidligere terrorforsøk

Organisasjonen IHH (The Foundation for Human Rights, Freedoms and Humanitarian Relief) skal ha hatt 40 medlemmer om bord på det tyrkiskeide skipet Mavi Marmara da den var på vei for å bryte Gaza-blokaden.

IHH har tidligere avvist overfor Nettavisen påstanden om at de har hatt tilknytning til terrorelementer.

- Vi har overhodet ingen kontakt med terrorister. Vi er en veldedighetsorganisasjon som har en avdeling i Gaza. Vi støtter det palestinske folk som trenger vår hjelp. Vi samarbeider med tyrkiske myndigheter og har ingen skjult agenda, sa talsmann for IHH, Murat Uyar, til Nettavisen i forrige uke.

- Banket opp
O’Keefe, som tjenestegjorde for USA under Gulfkrigen i 1991, hevder han ble banket opp av israelske soldater før han ble deportert ut av landet og sendt til Tyrkia.

O’Keefe har ifølge ham selv tilbrakt 20 dager i et israelsk fengsel i 2004. Han skal ha blitt arrestert for å ha krysset grensen mellom Israel og De palestinske landområder ulovlig. Han skal ha tilstått i avhør at han hadde kontakt med Hamas’ militære fløy, men benektet at han hjalp dem.

O’Keefe oppga sitt amerikanske statsborgerskap i 2003, og ble irsk statsborger.

Det internasjonale samfunnet har krevd en uavhengig granskning av hendelsen som kostet ni mennesker livet i Middelhavet.

Israel er så langt ikke interessert i å bli gransket av uavhengige krefter, men har lovet at de selv skal etterforske saken.

Se O'Keefe forsvare seg.

HTML EMBED

Se video av O’Keefe fortelle om behandlingen han skal ha fått av israelske soldater.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag