RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gi barna «slækk»

Foto: George Doyle (Getty Images)
Sist oppdatert:
Ikke stress barna inn i hverdagsrutinene, råder familieterapeut.

(SIDE2): Denne høsten er det rundt 60.000 barn som begynner i 1. klasse over hele landet og bare i Oslo startet 7000 barn på skolen mandag.

Ferien er over og hverdagen har for alvor begynt igjen. Selv om forventningene er mange ikke bare for førsteklassingene, men også for barnehagebarna og de som går i høyere klassetrinn, kan den «nye» hverdagen også være en utfordring for noen.

LES FLERE HELSESAKER HER

Etter ferien kan det være vanskelig for mange barn at de ikke lenger får en eller flere is hver dag. At de plutselig må legge seg klokken 19 igjen og at hverdagen igjen består av faste måltider, morgen med hastverk, lange dager på skole og SFO eller barnehage. Og - ikke minst mor og far som ikke lenger orker å spille spill, leke eller tulle like mye som i ferien.

Barn reagerer forskjellig
Sommerferien er også lang for de fleste barn og derfor kan ferierutinene ha satt seg godt og barna kan bruke litt tid på å bli vant til hverdagen igjen.

- Det er veldig fint å ta ferie fra rutiner og ofte stress, kanskje komme seg bort hjemmefra og være sammen som familie, sier familieterapeut i Familiehjelp.no , Lars Fengsrud til Side2.

Han sier at dette i seg selv er positivt for barna, men at barn kan reagere ulikt på endring av rutiner i hverdagen.

- Mange endrer på rutiner rundt måltider og legging i ferien og hvordan barna reagerer på dette er veldig individuelt. Generelt vil jeg si at det er viktig å se an barnets evne til å omstille seg. For de fleste barn går dette greit, mens andre strever litt mer. Dette er også aldersavhengig og hvis du vet at barnet ditt strever med å omstille seg, er et råd å ikke snu totalt om på alle rutiner men å gjøre endringene litt mindre. Det er viktig å tenke på at du som forelder skal tilbake til hverdagen, og at dette ikke blir en alt for utfordrende oppgave.

Unngå de største reaksjonene
De litt eldre barna skjønner også at det er forskjell på ferie og hverdag, på en annen måte enn de yngste.

- Hvis barnet er stort nok, kan du også snakke med barnet og si at «sånn er det nå fordi det er ferie, men når vi skal begynne på skolen igjen blir det slik eller slik». Gode forberedelser gjør overganger lettere.

Men det er ikke bare leggetider og måltider i seg selv som er annerledes i ferien, mener terapeuten.

- Dynamikken i familien er for de fleste litt annerledes i ferien også når alle har bedre tid. Jeg tror at både voksne og barn påvirkes av overgangen fra ferie til hverdag, bare tenk på hvordan første dag på jobb er for oss voksne.

Fengsrud mener det viktigste du kan gjøre når overgangen til skole og barnehage er et faktum, er å ha tålmodighet med barnet.

- Gi barnet litt «slækk» og ikke stress de første dagene. Ha god tid og tålmodighet, så kommer barnet inn i rutinene nesten av seg selv. Jeg tror de største reaksjonene kommer dersom man som forelder ikke har nødvendig tid eller tålmodighet.

Hvordan har overgangen til barnehage, skole og jobb vært for din familie? Diskuter i saken under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere