RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Øijord, Thomas Winje (Scanpix)

- Gi dem en campingplass i Holmenkollen

Sist oppdatert:
Lederen i Rød Ungdom vil ha slutt på romfolkets omflakkende liv i Oslo.

Nettavisen skrev tidligere i dag om Statsbygg som siden i sommer har ønsket å fjerne romfolket fra leirene rundt området på Sognsvann.

Seher Aydar, som tirsdag var gjesteredaktør i Nettavisen, mener hun har en løsning på problemet:

- I dag er situasjonen for romfolk i Oslo helt hårreisende. Det er omtrent allment akseptert å se ned på dem. Det kommer stadig flere nyheter om hvordan politiet jager dem rundt. De har ikke et sted å sove, dusje eller gå på do. Dette skjer i byen som ofte hevdes å ha et stort hjerte, sier Seher Aydar til Nettavisen.

Hun påpeker at langt fra alle har råd til å ta inn på campingplasser.

- Derfor bør vi gi et tilbud i kommunal regi og lage et campingområde for omreisende. Det skal være en slags campingplass, med dusj, do og mulighet til å ha campingvogn, bil eller telt.

Aydar er klar på hvor i byen rom-leiren burde ligge.

- I Holmenkollen! Så får vi litt spredning i byen, sier hun.

- De må holde det rent selv
- Hvem skal ha ansvar for å sørge for at hygienen etc er tilfredsstillende?

- Vi må få på plass en avtale mellom dem som skal bo der og kommunen. De som bor der bør få ansvaret for å holde det reint og hygienisk. De kan drive litt som en borettslag.

- Hva bør Romfolket bidra med i det norske samfunnet?

- Alle som bor i Norge bør bidra med det de kan. Å få romfolk ut i jobb vil tjene både det norske samfunnet og dem som vil jobbe.

Aydar synes situasjonen er urovekkende:

- Situasjonen kan blir verre
- Situasjonen i dag viser at det moderne samfunnet ikke klarer å håndtere omreisende fattige. Det å være bofast ser ut til å være et første kriterium for å fungere innenfor rammene av den måten vi lever på i dag. Samfunnet vårt klarer ikke å håndtere vandrende folk. I praksis har vi en omvandrende folkegruppe som jeg er redd fort vil bli den mest forhatte og trakasserte innvandrergruppen i Norge. Hvis vi ikke finner løsninger snarest kan situasjonen bli verre, frykter hun.

Hennes hovedpoeng er at:

- Folk som ikke har fast bosted skal få muligheten til å ha et sted å være. I dag har de ikke det. Vi kan ha en campingplass i Holmenkollen der det er mulig å komme seg fram med t-bane. Første steget må være at de får et sted å være. Hvis Tryvann tåler 10 000 russ ravende rundt en måned i året, må de tåle å ta banen sammen med noen romfolk. Å få en egen leirplass er noe romfolk selv ønsker også. Dette kan være en god løsning som hindrer noe av trakasseringen av romfolk, mener hun.

Handler om verdighet
Aydar mener driften må de selv være ansvarlige for:

- Dette kan kreve litt driftsarbeid, men de kan få drive det selv. Kommunen kan ansette noen av de til administrasjon av leirplassen. For et annet problem er mulighetene til arbeid. Mange av de som ønsker å jobbe får ikke muligheten. Det er fordi de ikke stiller på lik linje med resten av samfunnet i en jobbsøkersituasjon. Dette problemet gjelder flere, men rammer de mest diskriminerte gruppene hardest.

Rød Ungdom-poliitkeren påpeker at problemet strekker seg langt utover Norges grenser:

- Vi kan ikke løse alle romfolkets problemer i Norge. Dette er et internasjonalt problem, og må løses internasjonalt. Vi må behandle dem som er i Oslo på en verdig måte så lenge de er her. Samtidig må vi jobbe for langvarige løsninger. Byrådet kan ikke løse fattigdomsproblemene i Oslo med å forby dem eller jage dem bort.

For dette handler om verdighet, mener hun:

- Alle fattige må behandles med verdighet uansett nasjonalitet. Når alt kommer til alt, er romfolk akkurat som oss: Vi trenger alle et sted å bo, et verdig liv og en inntekt å leve av. Politikere som ikke ser dette har ikke skjønt mye.

- Nok er nok
Ikke alle er enige i at romfolket bør få oppholde seg i en leir i eller rundt Oslo-gryta.

- Nok er nok. Det kan ikke være slik at norske skattebetalere skal ta regningen etter rom-folkets tilgrisning. Dette er mennesker som ikke er arbeidssøkende, som forsøpler byen vår og driver annen kriminell virksomhet. Jeg er fortvilet over at vi har en handlingslammet regjering som bare skyver på problemet, sier Mazyar Keshvari (Frp), nestleder i samferdels og miljøkomiteen i Oslo kommune.

Han mener at regjeringen må på banen, og at den beste løsningen på sagaen om rom-folket vil være å forby tigging i Norge.

- Mennesker som kommer hit uten vilje og evne til å klare seg økonomisk, må kastes ut av landet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere