RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gi oljeformuen til folket!

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiets Fremskrittspartiets stortingsrepresentasnt Gjermund Hagesæter foreslår å overføre ti prosent av oljefondet til deg og meg
Utspillet kommer etter at NRK har beregnet at oljefondet snart vil utgjøre mer enn 200.000 kroner pr. nordmann.

- Jeg mener det nå må være riktig å overføre deler av denne formuen vederlagsfritt til det norske folk slik at den enkelte får anledning til å forvalte disse verdiene selv, sier Hagesæter.

Hagesæter ser for seg at man f. eks. i første omgang hadde overført 20.000 kroner til hver nordmann i form av aksjer i Statoil, Hydro, Coca Cola eller andre selskap der staten har eierinteresser. For å redusere en eventuell risiko på at dette skulle danne noe press i norsk økonomi kunne man innført f. eks. bindingstid i fem år og/eller skatteplikt dersom aksjene blir realisert før det er gått ti år, ifølge en pressemelding.

Personer for eksempel over 70 år burde uansett vert fritatt for slike bindingsregler og alle under 18 år burde uansett vært forhindret i å selge inntil de nådde myndighetsalder, mener Hagesæter.

- En slik overføring ville gitt svært mange en ny og lærerik erfaring med hvordan aksjemarkedet fungerer og ville også gitt økonomer og politikere bedre innsikt i hvordan norsk økonomi eventuelt ville blitt påvirket av en slik formuesoverføring, sier Hagesæter, som ser for seg overføringer av større deler av oljefondet dersom dette blir vellykket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere